Autor: Parascovia Rogate
Migrația medicilor din Moldova continuă să fie la fel de accentuată. Nimic pare să nu-i mai rețină pe lucrătorii medicali să activeze în țară. Nici reformele, nici promisiunile. Cu toate că tendința este ușor în descreștere, potrivit ultimului raport la Sindicatului Sănătatea, cadrele medicale continuă să plece din țară în fiecare an.
Mai exact, potrivit raportului, anul trecut, au emigrat 5.962 lucrători medicali, comparativ cu 6.192 în 2015. Dintre aceștia, un număr mare îl atribuim medicilor. 1.053 de specialiști au renunțat la halatele albe sau cu aproape 250 mai puțini decât în 2015, însă cu 380 mai mulți față de 2010.
█ Pleacă fără ezitare. Sute de lucrători medicali au părăsit sistemul medical anul trecut
Din acest motiv, instituțiile medicale rămân fără doctori care să aibă grijă de sănătatea moldovenilor, iar anunțurile de angajare par să nu se mai termine. De altfel, factorul determinant pentru migrația lor este salariul, care este „neadecvat pregătirii îndelungate și costisitoare a medicilor”, dar și mizer comparativ cu alte țări.
Tot în 2016 din Moldova au plecat aproape 1.900 de asistenți medicali, la nivelul anului precedent, iar alte 3.000 reprezintă alt personal.
De altfel, 90% dintre cei plecați au făcut-o din propria inițiativă.
În raport se precizează că anual 2/3 din tinerii specialiști care au o experiență de zece ani în domeniu nu doresc să continue activitate în sistemul public al sănătății, fiind mai tentați să aleagă o funcție la privați, pentru salariile mai mari asigurate, dar și pentru condițiile mult mai bune de muncă.
Migrația specialiștilor din domeniul medical creează un dezechilibru între regiuni. Majoritatea specialiștilor care doresc să se angajeze în instituțiile medicale din țară doresc să activeze în orașe și mai puțin la sate. Din acest motiv, sistemul public de sănătate duce o lipsă acută de specialiști în regiuni.
█ Numărați pe degete. Specialiștii deficit din sistemul medical al Moldovei
Sindicaliștii consideră că în ultima perioadă responsabilii de sănătate tind să oblige mai mult tinerii specialiști să activeze în medicină, decât să-i asigure cu locuri de muncă decente, pachete sociale garantate și remunerări decente, care sunt inferioare în raport cu alte state din Uniunea Europeană.
„Considerăm că ar fi mult mai eficient să oferim tinerilor specialiști posibilitatea să se dezvolte profesional, să le acordăm dreptul să-și schimbe locul de muncă dacă nu sunt mulțumiți de actuala funcție. Totodată, medicii de familie ar trebui asigurați cu transport. De asemenea, cadrele medicale trebuie asigurate și cu protecții sociale sporite”, se precizează în raportul de activitate pe anul 2016 al Federației Sindicale „Sănătatea”. Sindicaliștii mai sugerează autorităților din Sănătate să acorde facilități personalului medical cu experiență profesională, care doresc să activeze la sate sau celor din specialități cu deficit de personal medical.
█ Articole relaționate:
Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă