Autor: Parascovia Rogate
După demisia Ruxandei Glavan de astăzi Stela Grigoraș, actuala ministră a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei urmează să preia noul minister comasat și să conducă două domenii extrem de complicate. Contactată de Sănătate INFO, Grigoraș a declarat că noua funcție este o mare provocare pentru ea, însă speră că va putea asigura o continuitate reformelor lansate în ambele domenii.
„Deocamdată, nu este sigur dacă voi fi eu noul ministru, dar potrivit formulei de fuzionare și de preluare a funcțiilor, așa reiese. Este o provocare pentru mine, mai ales că eu am optat dintotdeauna pentru nefuzionarea acestor două ministere. Aceasta a fost opinia mea personală. Totuși, sunt parte a unei echipe și apreciez decizia Guvernului și într-adevăr am acceptat această provocare. Este foarte important să continuăm reformele lansate, deoarece multe dintre ele sunt implementate în proporție de 50%. Totodată, am un respect mare pentru doamna ministră Ruxanda Glavan, pentru ceea ce a inițiat în Ministerul Sănătății. Cred că vom munci împreună într-o echipă mixtă ca să continuăm reformele în domeniul sănătății”, a precizat Stela Grigoraș.
Acum nu este clar când va fi numită noua componență a Guvernului, însă conform noii legi Executivul are la dispoziție trei luni pentru a pune în aplicare reforma și a-și aduce în concordanță actele legislative .
Numele Stelei Grigoraș a figurat în lista celor mai potrivite candidaturi pentru viitorul minister, iar unul dintre motive este și faptul că funcționarul a lucrat în mediul neguvernamental, ceea ce înseamnă că-i cunoaște importanța. De asemenea, Stela Grigoraș nu este membru de partid.
Experiență:
Stela Grigoraș a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”, specialitatea obstetrică și ginecologie. De asemenea, aceasta deține diplomă cu mențiune în domeniul pediatriei. În 1998 a obținut diplomă de studii post-universitare în medicină de la Universitatea de Medicină, Tel-Aviv, iar în 2002 a făcut un curs de asistență socială la Universitatea din Ostersund din Suedia. Ulterior, specialista și-a aprofundat cunoștințele în domeniul politicilor sociale și devine doctor în sociologie. S-a specializat în drepturile copilului, iar organizația „Parteneriate pentru fiecare copil”, pe care a condus-o până a veni la Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a pus în aplicare numeroase proiecte care prevedeau reformarea sistemului rezidențial. Anterior, aceasta s-a numit „EveryChild”.
„Fuzionarea acestor ministere va fi o provocare și pentru majoritatea colegilor mei, deoarece va fi nevoie să conducă un minister nou, cu mai multe domenii de activitate. Eu am formare în medicină, dar și în domeniul social. Sunt medic, dar am făcut și o teză de doctorat în sociologie. Sunt două domenii pe care le-am studiat, dar recunosc că este o provocare. Vom vedea cum vom organiza activitatea. Este foarte important să creăm un fundament acum ca ulterior să putem continua reformele. Perioada următoare va fi crucială și va determina succesul reformelor în continuare”, mai spune Grigoraș.
Până la această etapă Stela Grigoraș a fost singurul funcționar care a vorbit deschis despre provocările care urmează, întrucât cele două domenii sunt extrem de complexe, iar problemele – colosale. Vom preciza că reforma Guvernului a fost votată în Parlament săptămâna trecută. Potrivit ei, Ministerul Sănătății și cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei vor fi comasate. Noul minister se va numi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit noii reforme, noua structură a Guvernului urmează să fie compusă din nouă ministere.
Odată ce reforma a fost votată de Legislativ, Guvernul are la dispoziție trei luni să reorganizeze toate structurile administrației publice centrale, să prezinte Legislativului propuneri privind ajustarea legislației și cadrului normativ la noua structură a instituțiilor centrale de specialitate și noilor ministere.
Deocamdată, prim-ministrul Pavel Filip nu a anunțat public numelor noilor miniștri.
█ Articole relaționate: