Redactor: Irina Miron

Bacteriile prietenoase organismului se regăsesc nu doar în intestine. Acestea se pot afla și în unele zone mai intime ale corpului, iar utilizarea prezervativelor garantează sporirea cantității lor în vaginul femeii, scrie dailymail.co.uk, cu referință la un studiul publicat de revista „PLOS One”.

Potrivit unui studiu, în organismul femeilor cu o viață sexuală activă care au utilizat prezervativul și nu alte metode de contracepție, se regăsesc cantități mai mari de bacterii benefice numite Lactobacillus. Cele care au astfel de bacterii sunt mai puțin predispuse la diverse mâncărimi sau chiar la infecția cu HIV.

Cercetătorii de la Spitalul Prieteniei din Beijing au studiat 164 de femei sănătoase și căsătorite din China, cu vârstele cuprinse între 18 și 45 de ani, care nu luau contraceptive. 72 dintre femei foloseau prezervativul, 57 utilizau ca metodă de contracepție diverse dispozitive intrauterine, iar alte 35 apelau la abstinența sexuală.

Oamenii de știință au studiat Lactobacillusul, un grup de bacterii care domină flora naturală a vaginului multor femei. Ei au constatat că microbii, care produc acid lactic și peroxid de hidrogen ajută vaginul să își mențină un PH de 4,5, similar acidității din bere sau sucul de roșii.

Acest „sistem de amortizare”, cum l-au numit savanții, are menirea de a bloca activitatea bacteriilor dăunătoare care provoacă infecții. Prezența bacteriei Lactobacillus este menită să prevină vaginita bacteriană care se manifestă printr-un dezechilibru al unei bacterii vaginale care provoacă mâncărimi și miros neplăcut.

Bacteriile prietenoase sunt chiar asociate cu riscul scăzut de infecție cu HIV. Cercetătorii au ajuns la concluzia că numărul de lactobacili este mai mare în cazul în care este folosit prezervativul.

Activitatea sexuală poate perturba echilibrul ecosistemului vaginal mai ales atunci când sperma intră în contact cu amestecul, spune oamenii de știință.

Totuși, savanții avertizează asupra faptului că prezervativele ar putea să nu fie întotdeauna cea mai bună metodă de a preveni o sarcină nedorită. Acestea te pot supune unui risc de 15%, în timp ce dispozitivele intrauterine, te pot expune unui risc de la 0,6% la 0,8% în primul an, și pot fi efective mai mult de un deceniu după ce au fost introduse, au constatat cercetători.

 

Articole relaționate:

Cele mai întâlnite mituri despre contracepție

Misterele de sănătate ale femeilor. Răspunsuri la cele mai obișnuite întrebări 

Cele mai răspândite contraceptive au provocat 23 de decese