Redactor: Ina Guțu

Uneori, să fii femeie este o adevărată provocare. Hormonii ne pot crea diferite stări emoționale. Totodată avem  această abilitate extraordinară de a rămâne însărcinate și a naște copii. Tânjim, spălăm, facem curat, plângem, ne consolăm, toate într-o singură zi, uneori într-o singură oră. Putem să întreținem o conversație în timp ce postăm un status pe Facebook, să gătim cina în timp ce ne pregătim hainele pentru a doua zi. Și ne întrebăm după aceea de ce ne simțim obosite la sfârșitul zilei.

Jurnaliștii de la Empowher.com au elaborat o listă cu răspunsurile la cele mai misterioase întrebări medicale legate de corpul femeii.

De ce uneori, am uscături vaginale? De cele mai multe ori acesta este un simptom al menopauzei, dar pot apărea din diferite motive și la alte vârste, cum ar fi stresul, pastilele contraceptive sau diferite medicamente pentru fertilitate care usucă mucusul.  Acestea pot avea totodată legătură cu deshidratarea sau cu schimbarea hormonală din organism.

De ce ciclul menstrual este diferit de la o lună la alta? Foarte multe dintre femei nu au un ciclu menstrual regulat. În același timp, acesta poate să oscileze de la o lună la alta, uneori fără dureri sau cu crampe ușoare, până la un ciclu cu crampe severe. Ciclul neregulat  se  poate datora  activității necoordonate ale ovarului drept și stâng. Totodată stresul, schimbările radicale,  exercițiile fizice solicitante, pierderea în greutate sau schimbările hormonale, toate pot afecta ciclul menstrual al unei femei.

De ce nu am un ciclu regulat, iar uneori sângerările sunt mai abundente decât cele normale? În cazul în care, ajunsă la menopauză, femeia prezintă, după un an de absență, semen ale ciclului menstrual, este bine să consulte medicul. Dacă sunteți în perioada de perimenopauză (tranziție), atunci ciclurile neregulate sunt obișnuite din cauza fluctuațiilor hormonale. Alte motive pentru ciclurile neregulate pot fi dezechilubrul hormonal, fibroamele, polipii, o eventuală sarcină, probleme legate de glanda tiroidă, nivel scăzut de fier în sânge sau administrarea unor doze greșite de contraceptive.

Sunt oare prea tânără pentru schimbările hormonale? Schimbările hormonale pot apărea la orice vârstă, de la pubertate până la menopauză. Femeile care nu au ovulație nu produc progesteron, hormonul cunoscut pentru calmarea organismului și ameliorarea simptomelor premenstruale. O cantitate mare de estrogen poate să ducă la simptome premenstruale severe, acumulare de kilograme în plus și sâni dureroși, în timp ce un nivel crescut de testosteron, poate duce la acnee și creșterea pilozității pe bărbie, gât sau în jurul mameloanelor.

Unde a dispărut apetitul meu sexual? În timp ce la bărbați e simplu, organismul lor funcționând asemeni manipulării unui buton, cu femeile lucrurile sunt mai complicate. Apetitul sexual al acestora reprezintă un aspect ce are legătură cu mai mulți factori printre care dezechilibrul hormonal, excitabilitatea, stresul, atracția fizică, încrederea în sine etc. Totodată, se știe că anumite medicamente pot scădea apetitul sexual cum ar fi contraceptivele sau antidepresivele. În cazul în care se constată o scădere a apetitului sexual, se recomandă o consultație la medic pentru a testa nivelul hormonilor, glanda tiroidă, nivelul de fier în sânge, vitaminei B12 și vitaminei D.

 

Articole relaționate: 

Ce le motivează pe femeile din Europa să își doneze ovulele 

Terapiile hormonale ar putea fi cauza pentru care femeile sunt mai afectate decât bărbații de tumori pe creier 

Cele mai întâlnite mituri despre contracepție