Autor: Irina Papuc

Domnule premier, vă urmăresc, obligată fiind de meserie. Domnule Mircea Buga, și pe Dumneavoastră tot, deși apăreți mai puțin în spațiul public, de când ați schimbat funcția de director general al CNAM, apoi de ministru al Sănătății și iată-vă în staff-ul domnului Filip. Textul acesta este și pentru Dumneavoastră. Poate într-o bună zi ne veți explica și nouă, muritorilor de rând, ce îl sfătuiți după ușa cabinetului guvernamental pe domnul premier în materie de politici în Sănătate.

Trec direct la subiect. Domnule premier, vi s-a stricat cumva poșta la Guvern? Pe 30 august colegii mei au mers personal să vă înmâneze o scrisoare. Știți, în spatele acestei scrisori sunt sute de oameni, oameni în slujba cărora vă aflați la adresa Piața Marii Adunări Naționale, nr. 1.

Zece organizații, printre care și subsemnații, v-au atenționat despre faptul că colegii Dumneavoastră din Cabinet înțeleg greșit termenul de transparență și în ce constă rolul cetățenilor acestei țări în politicile publice.

Am atenționat că o armată de oameni urmăresc cum este administrat sistemul medical pe banii lor. Și nu sunt mulțumiți de ceea ce văd. Mă văd nevoită să explic de ce – în țara asta există o singură instituție de stat, întrebați-l și pe domnul consilier al Dumneavoastră că știe, care gestionează banii din asigurările obligatorii de asistență medicală. Mai există peste 70 de spitale publice, câteva private (managerii cărora au funcții cu putere de decizie în Consiliul de Administrație) și foarte multe clinici micuțe, laboratoare etc., care râvnesc la banul public. În schimb, promit să acorde servicii medicale de calitate. Vedeți dumneavoastră, nu promit să se îmbogățească, să fure, să facă delapidări, ci să ne trateze pe noi, moldovenii plătitori de poliță, în condiții decente. Ca să vedeți, în ecuația asta ceva merge prost. Pentru că decență în spitale nu este, nici pentru pacienți, nici pentru doctori. Sunt doar lipsuri.

Știți, logica elementară duce la modul cum sunt împărțiți banii noștri și pentru ce anume. Cui și cât i se alocă și pentru ce. Solicitarea noastră este simplă – să vedem contractele pe care CNAM le încheie cu acele instituții care se jură că ne pot trata la nivel adecvat. Să vedem cum circulă banii noștri. Cât se plătește pentru medicamente, cât pentru cartofi, cât pentru salarii, pentru câte cazuri ajung banii, care este indicele de complexitate etc. Înțelegeți esența? Colegii Dumneavoastră au considerat că nouă nu ne trebuie informații detaliate despre cele 6 MILIARDE de lei gestionate de CNAM, iar ce este „relevant” vor decide ei.

Când scriu acest text este 4 octombrie și n-avem nicio reacție din partea Dumneavoastră. Firește, m-am gândit că s-a prăpădit pe undeva mica noastră scrisoare, cu cerințe atât de mari. Zic, poate, nu funcționează poșta? Mi-am adus aminte de ziua când ați venit cu un whisky de contrabandă la ședința Guvernului și ați spus că ați făcut niște search pe trei de nouă și aveți și printscreen-uri, adică dovezi concrete. Mare gălăgie ați făcut atunci. Ați vorbit despre schimbări atât de însuflețit că aproape vă crezui.  Zic, uite că se poate. De aceea, azi scriu acest text aici. Zic poate dați un search și faceți și printscreen-uri și mergeți cu ele la doamna ministru al Sănătății, îl luați și pe domnul Buga cu Dumneavoastră, îi faceți o invitație și domnului Roman Cazan și discutați problema transparenței banilor publici din domeniul Sănătății. 

Dacă ei nu vă explică unde este problema, suntem aici o groază de oameni. Vă putem explica cum stau lucrurile!

 

 Articole relaționate:

SEMNEAZĂ PETIȚIA: Cerem desecretizarea rapoartelor financiare ale CNAM și prestatorilor de servicii medicale privind cheltuirea banilor acumulați din contribuțiile cetățenilor pentru polița medicală

Limite la transparență. Guvernul nu vrea ca instituțiile medicale să fie obligate prin lege să publice date despre contractele încheiate cu CNAM

Majoritatea spitalelor din Moldova gestionează banii publici în secret