Redactor: Irina Miron
Cancerul și alte boli care prezintă pericol pentru viață ar putea fi diagnosticate în următorul deceniu cu ajutorul unui simplu test de salivă, spun experții în sănătate, citați de dailymail.co.uk. Ei dau asigurări că probele de salivă pot genera economii de bani, dar și de timp atât pentru pacienți cât și pentru medici.
Unul dintre cercetători, profesorul Bjorn Klinge de la Universitatea din Malmo din Suedia, a precizat că diagnosticul timpuriu este important atât pentru pacient, cât și pentru sistemul de sănătate. „În loc să meargă la doctor, pacienții vor trebui doar să șteargă saliva din gură cu un tampon de vată și să trimită probele colectate pe această cale, la laborator, pentru analize. Dacă probele ies negative, atunci pacientul va fi chemat de urgență la cabinetul medicului”, a precizat Klinge.
„Există oameni cărora le pasă de sănătatea lor, dar există și persoane care din diverse motive, nu au acces la serviciile medicale, de aceea ajung mai greu la un medic. Pentru ei, ar fi mult mai ușor să trimită o mostră de salivă într-o pungă de plastic. În acest fel, avem mai multe șanse să depistăm boala în fază timpurie”, a spus Bjorn Klinge.
Cercetătorii consideră că în următorii 5-10 ani, datorită tehnologiilor, ar putea fi identificate diverse stări de sănătate care au aceleași caracteristici.
„Astăzi, putem utiliza o probă de salivă pentru a afla dacă pacientul suferă de o inflamație, însă astfel nu se poate determina dacă ea există și în stomac, de exemplu”, a spus profesorul Klinge.
În viitor, spune profesorul Klinge, sperăm să depistăm în mostra de salivă componente care să arate dacă pacientul este predispus riscului de a face boli cardiovasculare.
Testul care costă 5 lire, ar putea ajuta la detectarea persoanelor, care genetic sunt predispuse la diverse maladii.
Experții au salutat descoperirea despre care spun că este „un mare salt înainte” în depistarea cauzelor genetice ale cancerului de prostată.
Articole relaționate:
A fost inventat un test nou pentru depistarea precoce a cancerului la sân
Unul din trei diabetici primește medicamente greșite în spitalele din Marea Britanie