Redactor: Sorina Bujarov

Efectele benefice ale activităţilor fizice şi a unei diete sănătoase nu se limitează doar la menţinerea siluetei. Pe lângă aceasta, ele reduc riscul atacurilor de cord, contribuie la menţinerea glicemiei sub control şi ajută să vă gestionaţi tensiunea arterială. Astfel, pentru sănătatea dumneavoastră, medicii recomandă câte 30 de minute de exerciţii fizice aproape zilnic şi includerea fructelor şi legumelor în dieta dumneavoastră. Totuşi, în pofida recomandărilor făcute de specialişti, multora le este greu să ţină o dietă sănătoasă şi să facă exerciţii fizice în mod constant.

Un studiu recent a analizat efectul modificării stilului de viaţă la 5.145 de persoane supraponderale care sufereau de diabet zaharat de tipul 2. Timp de 6 luni, aceştia au fost repartizaţi aleatoriu pentru a primi “antrenament” intensiv în legatură cu dieta şi efortul fizic, informează medlive.ro.

Timp de patru ani aceste persoane au beneficiat de antrenament pentru modificarea stilului de viaţă. Ca rezultat, pacienţii obezi, au pierdut în greutate, au redus nivelul de colesterol, de trigliceride şi nivelul tensiunii arteriale.

Totuşi, rezultatele bune în cadrul unui studiu medical nu se transpun întotdeauna şi în alte medii, concluzionează autorii cercetării. Este o provocare să incluzi o dietă sănătoasă şi o activitate fizică constantă într-un program încărcat, spun ei.

O echipă de cercetare de la Tufts University a testat un program de slăbit şi la locul de muncă. Studiul a fost efectuat la două companii. 94 de angajaţi care erau obezi sau supraponderali au participat la sesiuni săptămânale cu nutritionişti. După 6 luni, aceştia au slăbit cu 7 kilograme.

Pentru a putea face o comparaţie, cercetătorii au luat sub supraveghere şi alţi 39 de angajaţi supraponderali sau obezi care nu au primit consiliere. S-a observat că aceştia s-au îngrăşat considerabil.

Elementul extrem de important al acestei strategii a fost că şedinţele de consiliere au fost programate în zilele de lucru ale angajaţilor, astfel acestora le-a fost uşor să participe.

În urma cercetărilor, specialiştii au remarcat că oamenii se motivează foarte greu, când vine vorba de dietă sau de exerciţii fizice, fară un stimulent suficient de puternic. În cazul dat, stimulentul a fost reprezentat de echipa de experţi care a “educat” comportamentul pacienţilor, reuşind astfel să facă o diferenţă şi să obţină rezultate bune. 

 

Articole relaționate:

Cum să te îngraşi sănătos

Cele mai frecvente greșeli pe care le comiți atunci când ții dietă. Cum le poți evita

Profesii care te îngrașă