Autor: Irina Papuc

Încă un economist, dat afară ilegal, va beneficia de compensații în mărime de peste 250.000 de lei, cu taxe incluse. De această dată este vorba despre vice-directorul pe economie de la Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime care a fost concediat la sfârșitul anului 2014. Procesul a durat până acum, iar în final acesta a reușit să demonstreze că spitalul i-a încălcat drepturile, atunci când l-a eliberat din funcție, prin reducerea acesteia. Demiterea acestuia creează o gaură în bugetul instituției de peste 250.000 de lei.

Vladislav Savin a dat în judecată Spitalul Municipal Sfânta Treime acum doi ani. Acesta deținea funcția de vicedirector pe economie în spital și ridica, conform informațiilor din proces, un salariu de 11.400 lei. În urma mai multor ordine semnate de managerul instituției, Savin și-a pierdut funcția, motiv pentru care s-a adresat în instanță, solicitând despăgubiri pentru fiecare zi lipsită de la muncă timp de un an, despăgubiri morale, dar și plata cheltuielilor de judecată.

Judecătoria Râșcani a respins cererea acestuia, însă Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea și a emis una nouă, conform căreia s-a confirmat faptul că Savin a fost demis ilegal. Instanța de Apel a obligat Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime să-i achite acestuia 255. 662 lei, inclusiv o compensație suplimentară de care acesta va beneficia în locul reangajării, plus cheltuielile de judecată. Instituția medicală a făcut recurs, motivând că instanța de apel „a studiat în mod superficial materialul probator anexat la materialele cauzei, fără a examina legalitatea şi temeinicia hotărârii supusă apelului sub toate aspectele, în raport cu legislaţia ce guvernează litigiul în cauză”. Totuși, completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a ajuns la concluzia că recursul declarat de Spitalul Clinic municipal „Sfânta Treime”, este inadmisibil, întrucât nu întrunește condițiile de declarare a recursului, prevăzute de Codul de Procedură Civilă. Astfel, hotărârea Curții de Apel rămâne în vigoare.

Recent, CSJ a examinat încă două litigii absolut similare, care prevăd concedierea persoanelor din funcții-cheie în gestionarea fondurilor instituțiilor medicale. Fiecare cere sume colosale de bani drept despăgubiri – între 50.000 și peste 250.000 de lei.

 

 Articole relaționate:

Institutul Mamei și Copilului ar putea fi obligat să achite până la 200.000 de lei pentru concedierea ilegală a unei persoane. Fostul director Ștefan Gațcan a câștigat procesul

Un fost vicedirector de la Urgență vrea despăgubiri de 50.000 de lei. Și ar putea să-i obțină

O comisie a Ministerului Sănătății verifică banii Institutului Mamei și Copilului. Ruxanda Glavan s-a dus în vizită pe neprins de veste