Redactor: Irina Miron

În India, țara în care milioane de oameni nu au posibilități să meargă la medic pentru a se trata atunci când se îmbolnăvesc, cei mai săraci dintre ei sunt ținta testelor clinice comandate de companii farmaceutice, scrie Romania Liberă, cu referire la Mediafax și AFP.

Lui Niranjan Lal Pathak nu i-a venit să creadă atunci când medicii unui spital din India s-au oferit să îl trateze gratuit de durerile de inimă. Cinci ani mai târziu, familia bărbatului de 72 de ani, de profesie paznic de uzină, recunoaște că nu a realizat că medicii din spital se foloseau de bătrân pentru a testa un medicament pentru tulburările de anxietate numit Atopaxar. „Ni s-a spus că unchiul nostru a fost tratat conform unui protocol special. Doctorul spunea că nu trebuie să cheltuim niciun ban. Era doar o condiție, să nu mergem niciodată la farmacie dacă rămânem fără medicamente, ci să venim direct la medic”, a declarat pentru AFP nepotul lui Niranjan, Alok Pathak.

Rudele bătrânului au depus o cerere la Curtea Supremă din India. Familia acestuia și reprezentanții unei organizații de apărare a drepturilor în domeniul sănătății, „Platforma pentru drepturile sănătății” spun că dacă ar fi fost informat, pacientul nu ar fi acceptat niciodată să fie supus unui astfel de test. Mai mult, rudele lui Niranjan se plâng că din cauza medicamentelor administrate, acesta este deja afectat de demență. „De abia ne recunoaște. Viața lui s-a dus, la fel ca și speranța noastră de a-l vedea sănătos și fericit din nou”, mărturisește nepotul său, cu vocea sugrumată de emoție. Acesta este însă doar unul din zecile de cazuri aduse în instanță pentru a denunța practica testărilor ilegale.

O afacere în plină expansiune

În India, servesc pe post de cobai fără știrea lor, numeroase persoane defavorizate. Practica testelor clinice este o etapă obligatorie și costisitoare pentru firmele care trebuie să dovedească autorităților din domeniu că medicamentele nu au efecte secundare și pot fi comercializate.

Potrivit Confederației Indiene a Industriei, grupurile farmaceutice economisesc 60% din costuri prin realizarea testelor la noile medicamente. În această țară în curs de dezvoltare, piața cercetării medicale a crescut cu peste 12% în anii 2010-2011, cu o cifră de afaceri de 485 de miliarde de dolari.

Lupta familiei lui Niranjan, care a început în februarie anul trecut, a scos la lumină numeroase cazuri ale pacienților abuzați de medicii acuzați de complicitate cu grupurile farmaceutice. „Trebuie să existe un anumit simț al responsabilității. Ființele umane sunt tratate precum cobaii”, spuneau doi judecători ai Curții Supreme într-o declarație făcută anul trecut.

În cazul lui Niranjan, administrația spitalului incriminat, Maharaja Yashwantrao Hospital, afirmă că medicul care l-a tratat i-a administrat medicamentul fără autorizație, iar ulterior a părăsit instituția. Grupul farmaceutic Eisai, căruia îi aparține medicamentul, refuză să ofere detalii. „Eisai întreprinde toate activitățile sale conform celor mai înalte norme legale și etice”, a transmis aceasta într-un mesaj adresat AFP. 

Lipsa reglementărilor în India

Un militant pentru drepturile în materie de sănătate, Amulya Nidhi spune că lipsa reglementărilor stricte în acest domeniu reprezintă un avantaj pentru firmele farmaceutice.

„În Europa și SUA, legile sunt mult mai sricte. India, în schimb, este o destinație mai puțin restrictivă pentru testele clinice, deoarece reglementările nu au putere”, spune Amulya Nidhi.
„De multe ori, ambalajul medicamentelor nu precizează că sunt prototipuri, iar oamenii vulnerabili sunt folosiți drept șoareci de laborator”,  a încheiat militantul pentru drepturile omului.

 

Articole relaționate:

În Moldova se fac, în prezent, peste 100 de studii clinice pe oameni. Producătorii nu ascund riscurile. Unele medicamente pot provoca migrene și chiar insuficiență cardiacă 

Un medicament nou va fi testat pe bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova