Autor: Irina Papuc
Într-o țară în care trăiesc peste 400 de mii de oamenii cu boli ale aparatului circulator, iar alții peste 20.000 mor din această cauză, nu există niciun centru de cardiologie intervențională, care să ofere servicii de urgență în regim non-stop. Singura instituție de stat care este dotată cu astfel de utilaj și are specialiști instruiți în cardiologia intervențională este Institutul de Cardiologie de la Chișinău. Spitalul lucrează, însă, în regim obișnuit, fără ture de noapte.
Potrivit datelor statistice în anul 2012 au decedat din cauza maladiilor cardiovasculare peste 22.800 de oameni, dintre care peste 13.000 aveau cardiopatie ischemică acută și cronică, iar peste 1.500 - din cauza infarctului de miocard. Viața multora dintre ei ar fi putut fi salvată, însă sistemul de sănătate nu dispune nici de bani și nici de specialiști ca să asigure servicii de urgență la nivel de țară pentru bolnavii de inimă.
Specialiștii în cardiologie afirmă că acum există un grup de lucru care are scopul de a identifica toate soluțiile posibile pentru crearea a cel puțin trei centre regionale specializate în cardiologia intervențională, dar și dezvoltarea unui serviciu non-stop la Chișinău. „Pentru că indicele mortalității prin boli cardiovasculare este foarte ridicat în Moldova, este absolut necesară prezența acestor centre nu doar la Chișinău. În țările dezvoltate există câte un astfel de centru la un milion de oameni. Distanța este suficientă pentru a transporta pacientul la spital în termen de câteva ore. Noi avem unul singur și acela nu poate opera intervenții non-stop”, a precizat specialistul în cardiochirurgie, Aurel Bătrânac. Aceasta ar însemna că dacă infarctul are loc pe timp de noapte în cele câteva ore esențiale pentru recuperare bolnavul nu va primi ajutorul de care are nevoie pentru a supraviețui.
Problema cea mai stringentă este lipsa echipamentelor în spitale, dar și a specialiștilor. „Acum doar două spitale sunt dotate cu utilaj care permite efectuarea intervențiilor în cardiologia intervențională - Institutul de Cardiologie și spitalul privat Medpark. Cred că în jumătate de an serviciul ar putea fi deschis la Chișinău, și ulterior în zonele de nord și sud”, mai precizează medicul. Deocamdată, membrii grupului de lucru se axează pe ideea deschiderii acestor centre în nord și sud care să deservească populația din raioanele limitrofe, însă nu știe dacă acestea vor fi construite din temelie sau ar putea fi utilizate încăperile din spitalele raionale. Până atunci, soluționarea problemei ce ține de lipsa specialiștilor este o sarcină prioritară. „Deocamdată există câțiva specialiști în cardiologia intervențională, nu mai mult de patru, însă există posibilitatea de a mări acest număr”, mai spune Bătrânac.
Deși misiunea este una nobilă construcția unor centre de cardiologie intervențională ar putea eșua. Și asta din cauza lipsei de bani. Cardiologul Alexandru Cărăuș de la Institutul de Cardiologie spune că suma s-ar putea ridica la 520 de milioane de lei anual, resurse care, deocamdată, nu există.
Potrivit lui Alexandru Cerbu, șeful Direcției planificare și dezvoltare strategică din cadrul Ministerului Sănătății salvarea ar putea veni din instituirea unui parteneriat public-privat. El susține că aparatajul este foarte costisitor, iar operațiile care urmează să fie efectuate în aceste centre vor fi mult mai complexe. Inițierea unui document de hotărâre de Guvern privind parteneriatul public-privat în cardiologia intervențională ar putea fi gata abia în decembrie.
Cardiologia intervențională este o metodă invazivă de investigare a vaselor coronariene. În cazul în care există un blocaj se poate interveni cu succes prin introducerea unor catetere cu stenturi diferite în funcție de problema depistată. Acestea au rolul de a menține deschisă artera și a permite circulația fluxului de oxigen și sânge către inimă. O intervenție similară costă în Republica Moldova aproximativ 24 de mii de lei. Serviciul de cardiologie intervențională la nivel de țară a fost dezvoltat în România în anul 2.000.
Articole relaționate: