Redactor: Irina Miron

Cercetătorii brazilieni au creat un nou vaccin împotriva HIV. Deși echipa de savanți l-a produs încă în 2011, aceștia intenționează să îl testeze abia acum pe maimuțe, anunță dailymail.co.uk.

Vaccinul, numit HIVBr18, care i-ar putea proteja pe oameni de virusul care provoacă SIDA, a fost creat și licențiat de o echipă de savanți de la facultatea de Medicină a Universității din Sao Paulo. Totuși, cercetătorii recunosc că în această fază, vaccinul nu poate elimina complet virusul din organism, dar îl poate menține la un nivel scăzut astfel încât să nu poată fi transmis.

Reprezentanții Institutului de Cercetări din Sao Paulo, care sponsorizează lucrarea, susțin că studiile pe maimuțe vor dura aproximativ doi ani. Vaccinul va fi testat pe o colonie de maimuțe rhesus, mamifere care au sistemul imunitar similar cu cel al oamenilor.

„Scopul nostru e să testăm diverse metode de imunizare pentru a o alege pe cea care creează o imunitate mai mare, iar în final să utilizăm vaccinul și pentru oameni”, spune profesorul Edecio Cunha Neto.

După ce vor finaliza studiile pe maimuțe, cercetătorii vor trebui să găsească surse pentru a testa vaccinul și pe oameni.

Tot anul acesta, savanții danezi au început mai multe studii clinice, în baza unor tehnici noi, prin care au eliminat virusul HIV din ADN—ul uman. Ulterior au permis ca acesta să fie distrus de sistemul imunitar al organismului. Cercetătorii de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarka, susțin că posibilul tratament ar trebui să fie unul accesibil și reprezintă un pas important  în încercarea de a găsi soluțiui pentru HIV, care afectează aproximativ 33 de milioane de omeni în toată lumea.

 

Articole relaționate:

Primul test rapid pentru diagnosticarea antigenilor și anticorpilor HIV, aprobat de Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente

Uniunea Europeană, presată să își intensifice acțiunile de combatere a maladiei SIDA în Europa de Est 

Grecia reintroduce testarea obligatorie pentru HIV