Redactor: Ina Guţu
O măsură controversată, care permite poliţiei elene să reţină anumite persoane şi să le forţeze să îşi facă testul HIV, a fost reintrodusă în Grecia de către noul ministru al Sănătăţii Adonis Georgiadis, scrie Euroactiv.com.
Printr-un decret adoptat recent, testele pentru hapatită, HIV şi alte boli cu transmitere sexuală au devenit obligatorii în Grecia.
Organizaţiile din domeniul sănătăţii susţin, însă, că aceste teste stigmatizează consumatorii de droguri, lucrătorii sexuali şi migranţii fără acte legale. Documentul mai prevede că persoanele, care prezintă pericol pentru sănătatea publică, pot fi evacuate din casele lor, fără să le fie date alternative.
Legea introdusă pentru prima dată în Grecia înainte de alegerile generale din aprilie 2012, de ministrul socialist al Sănătăţii de atunci Andreas Loverdos, a dus la testarea forţată a sute de femei. La 17 dintre acestea, depistate HIV pozitiv, li s-au publicat pozele în presă cu numele şi datele personale exacte ca măsură de protecţie a sănătăţii publice. Femeille au fost reţinute și numite bombe la adresa sănătăţii. Ultimele cinci au fost eliberate în martie anul acesta.
Reintroducerea decretului a fost întâmpinată cu multă critică şi condamnat de către mai multe organizaţii care au acuzat Ministerul elen al Sănătăţii de violare a drepturilor omului şi demnităţi umane.
Rata infecţiilor cu virusul HIV în Grecia a crescut cu peste 200% din 2011, drept urmare a majorării numărului consumatorilor de droguri, creşterii ratei şomajului în rândul tinerilor, şi reducerea bugetului alocat prevenirii infecţiei cu virisul imunodeficitar.
Bugetul alocat centrelor elene de tratament pentru consumatorii de droguri s-a redus de la 35 de milioane de euro în 2010, la 20 de milioane în 2012.
Articole relaționate:
Un moldovean a fost condamnat la pușcărie pentru că și-a infectat concubina cu HIV
Tratamentul timpuriu al infecției HIV ar putea salva milioane de vieți