Autor: Irina Miron
Copiii infectați cu HIV au nevoie de medicamente gratuite și programe speciale, care să le garanteze toleranță din partea societății. Este mesajul unei tinere cu HIV sosită la Chișinău pentru a susține copiii moldoveni infectați cu virusul imunodeficienței umane. Adolescenta, care nu a mai recunoscut public până acum că este infectată, spune că trăiește cu frica de a fi discriminată, dar nu neagă că într-o zi va putea să-și afișeze statutul de purtătoare HIV și în țara ei.
Iana are 15 ani și vine din Europa. Pentru a-și păstra confidențialitatea, tânăra a refuzat să ne spună în ce țară locuiește. Adolescenta s-a născut cu HIV. S-a infectat de la mama ei, și ea purtătoare a acestui virus. Merge la școală, dar până acum nimeni nu a aflat că este infectată. „Îmi este frică de momentul în care colegii mei vor afla. Știu că voi fi discriminată, mai ales că într-o zi profesoara de biologie, fără ca să știe că am HIV, mi-a spus că dacă o să întâlnesc vreodată un om infectat cu acest virus să fug de el”, a mărturisit Iana.
Pentru că trăiește durerea fiecărui copil cu HIV, iar autoritățile din țara din care vine nu îi garantează nicio siguranță, adolescenta a decis să facă un apel public în numele tuturor copiilor infectați cu HIV, în Republica Moldova, departe de cei care o cunosc și ar putea să nu o accepte. „Ne e frică pentru liniștea și siguranța noastră. E greu să accepți că copilul tău ar putea fi alungat de la școală, poate fi jignit sau chiar bătut dacă se află despre acest lucru.
Vrem ca astfel să reușim să îi ajutăm cel puțin pe copiii moldoveni cu HIV”, a spus Olga, mama Ianei, și ea infectată cu HIV.
Olga și Iana își doresc ca statul să le ofere ajutor, atât lor cât și altor persoane cu HIV. „Am nevoie de susținere socială, de serviciile unui psiholog profesionist, de întâlniri comune cu alți copii ca mine, ca să nu mă mai simt marginalizată”, a recunoscut Iana. „Sperăm că statul își va îndeplini totuși promisiunea și ne va oferi indemnizațiile de care avem nevoie. Vrem ca statul să ne dea medicamente gratuite. Din salariul pe care îl am nu îmi permit să cumpăr pastilele necesare pentru tratamentul fiicei mele”, a adăugat Olga.
În timp ce străinii aleg să își strige durerea în Moldova, puțini moldoveni îndrăznesc să spună public: „Am HIV și cer să mi se respecte drepturile”. „Societatea noastră e atât de intolerantă încât nici un copil de la noi sau un matur nu e gata să vorbească deschis despre asta pentru că trebuie să se întoarcă în școli, grădinițe, locul de muncă, unde elementar oamenii cred că HIV se transmite prin cană sau prosop. Asta în timp ce fiecare trebuie să știm că nu e așa”, a precizat Rodica Ivtodi, consultant al Asociației „Inițiativa Pozitivă”.
Cei care apără interesele persoanelor cu HIV spun că niciuna dintre persoanele infectate nu beneficiază de grad de invaliditate . „Acest statut li se conferă din alte motive de sănătate, apărute ulterior”, a spus Igor Chilcevschi, președintele Ligii Persoanelor cu HIV din Moldova. „Copilul diagnosticat cu HIV nu primește ajutor social din partea statului, deși are nevoie, pentru că trebuie să își cumpere permanent medicamente”, a adăugat Alexandru Curașov, reprezentant al Asociației „Inițiativa Pozitivă”.
Autoritățile promit că situația se va schimba. „Copiii cu HIV vor avea în curând statutul unor copii cu dizabilități accentuate. Asta înseamnă gradul doi de dizabilitate pentru care se plătește o indemnizație suma căreia nu v-o pot spune acum. Certificatul le va oferi și șansa la reabilitare și incluziune socială”, a spus, directorul Consiliului Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă, Ludmila Sochircă.
În Moldova sunt o sută douăzeci de copii infectați cu HIV.
Articole relaționate:
Tratamentul timpuriu al infecției HIV ar putea salva milioane de vieți
Victorie în lumea medicală: 2 pacienți infecați cu HIV în Statele Unite, s-au vindecat