Redactor: Sorina Bujarov

Artrita este o boală frecventă a articulaţiilor inflamate care poate afecta persoanele de toate vârstele. Cauzele acesteia nu sunt cunoscute, însă unii cercetători consideră că insuficiența de vitamina D ar fi un factor ce favorizează apariţia afecţiunii reumatice. De-a lungul timpului, savanții au efectuat mai multe cercetări care au arătat că există întotdeauna un nivel scăzut de vitamina D în sângele pacienţilor cu osteoartrită la genunchi sau şold, relatează sfatulmedicului.ro.

Carolyn Dean - directorul Asociaţiei Nutriţionale Magnesium din Maui, Hawaii, susţine că, deşi rolul sigur al nutrientului în evoluţia bolii nu a fost încă identificat, demersurile ştiinţifice ale instituţiei pe care o conduce au evidenţiat o legătură directă între insuficiența de vitamina D şi simptomele artritei.

Un studiu realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane a demonstrat că insuficiența de vitamina D joacă un rol important în simptomele artritei reumatoide. Deși unii specialişti susţin că boala determină pacienţii să nu se expună la soare, rezultatele acestui studiu arată o legătură strânsă între insuficiența de vitamina D şi reapariţia durerilor articulare în cazul afecţiunilor reumatismale.

Alte studii arată că femeile care locuiesc în statele nordice din America, în regiuni mai puţin însorite, prezintă un risc mult mai mare de dezvoltare a artritei reumatoide, în comparaţie cu  femeile care locuiesc la latitudini sudice.

Alte cercetări ştiinţifice au demonstrat că pacienţii cu artrită reumatoidă al căror nivel de hidroxivitamina D este de mai puţin de 20 ngml, au articulaţii mai sensibile la atingere şi au un grad mai mare de inflamaţie.

Asigurarea necesarului zilnic de vitamina D

Vitamina D previne apariţia artritei, dar exclude totodată şi alte riscuri de îmbolnăvire sau agravare a unor afecţiuni precum bolile autoimune, cancerul, afecţiunile cardiace, diabetul de tip 2, fracturile osoase, depresia şi chiar gripa. Specialiştii susţin că asigurarea dozei zilnice de vitamina D se poate face prin:

- Expunerea zilnică la soare, dar cu anumite limite pentru ca razele ultraviolete să nu afecteze pielea.

- Suplimentarea aportului de vitamina D. Consumul alimentelor care conţin vitamina D și suplimentele nutritive cu vitamina D3. Acestea sunt recomandate, în special, persoanelor care petrec mult timp în interior sau locuiesc în regiuni geografice mai puţin însorite.

- Efectuarea de analize periodice. Durerea cronică, infecţiile frecvente, problemele gastrointestinale, depresia şi fragilitatea osoasă sunt semne ce dau de înţeles că duceţi lipsă de vitamina D. 

 

Articole relaționate:

Simptome care trădează lipsa de vitamine

Suplimentele de vitamine sunt periculoase

Există alimente care combat inflamația în organism