Redactor: Irina Miron

Autoritățile europene cheltuie în prezent miliarde de euro pentru a ține sub control tuberculoza. Asta în condițiile în care se răspândesc tot mai ușor și forme ale bolii rezistente la medicamente. Tuberculoza implică anual costuri directe de peste 500 de milioane de euro pe regiune și alte 5,3 miliarde de euro pierderi de productivitate.  transmite Reuters citat de Agerpres.

Pentru a determina valoarea cheltuielilor, oamenii de știință au realizat un studiu, transmite Reuters citat de Agerpres. Aceștia au analizat site-urile de literatură și cele instituționale ale celor 27 de state membre ale UE. Astfel, ei au obținut date privind costurile de tratare a tuberculozei în anul 2011. Ei au împărțit țările în două grupuri, în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor. Cercetătorii au constatat că în cazul vechilor 15 state membre al UE, plus Cipru, Malta și Slovenia, costul mediu direct pe caz de TBC tipică a fost de 10.282 de euro (13.600 dolari), însă a depășit 57.200 de euro pentru cazurile de tuberculoză multi-drog rezistentă și 170.700 de euro pentru cazurile de tuberculoză cu rezistență extinsă.

În celelalte state din UE, costurile medii au fost de 3.427 de euro pentru tuberculoza care se tratează standard și aproximativ 24.100 de euro pentru cazurile multi-drog rezistente. Astfel, costul total pentru tratarea tuberculozei în 2011 a fost de 536.890.315 de euro.

Deși numărul cazurilor de TBC rezistentă la medicamente reprezintă în Europa doar o parte din totalul de aproximativ 70.000 de cazuri pe an, Diel este de părere că acest lucru se va schimba rapid. „Este o bombă cu ceas în ceea ce privește cazurile rezistente la medicamente. Ele sunt doar o mică parte acum, dar vor crește…așa încât și costurile vor crește”, a spus Roland Diel.

Totodată, echipa lui Diel a calculat și impactul TBC din punctul de vedere al valorii productivității pierdute. Luând în calcul anii de viață în funcție de dizabilitate, invaliditate sau deces precoce provocat de TBC, cercetătorii au descoperit că numărul de ani pierduți a fost 103.104 în 2011. Financiar, asta înseamnă peste 5 miliarde de euro.

Diel a mărturisit că cifra l-a șocat. „Oamenii presupun că în cele mai multe părți ale Europei, TBC nu joacă un rol mai mare în comparație cu alte boli. În fapt, costurile pe care le presupune această boală sunt foarte mari. E vorba de miliarde și nimeni nu și-a dat seama de asta înainte”, a spus în concluzie Roland Diel.

Datele OMS arată că în 2011, s-au infectat cu tuberculoză 8,7 milioane de oameni din toată lumea, iar alte 1,4 milioane de persoane au murit.

 

Articole relaționate:

11 mituri despre tuberculoză

Lipsă de medicamente anti-tuberculoase în regiunea transnistreană

Tuberculoza văzută de moldoveni: 90 % din populație crede că boala se transmite prin sânge sau pe cale sexuală, iar fiecare al cincilea om ar refuza să ofere îngrijiri rudelor cu tuberculoză