Redactor: Irina Miron

Parcă mai ieri o legănai ca să adoarmă, dar în curând fiica ta va fi femeie, iar acum, fie că tu ești gata sau nu pentru această schimbare, te întrebi: oare ea este?Discuțiile despre pubertate pot fi un moment complicat și delicat. Dacă știi însă cum să deschizi subiectul, treci mai ușor peste această experiență, scrie foxnews.com. Iată zece metode.

1. La ce să te aștepți

La vârsta de 8 sau 10 ani, fetele intră în perioada de pre-pubertate. Chiar și așa, multe mame și chiar fiicele lor nu se așteaptă ca asta să se întâmple atât de repede. Aceasta îi schimbă modul de a gândi, dar și stările interioare. Astfel, fata poate fi prea capricioasă, vorbăreață sau naivă.

2. Începeți cu săpunul

Igiena este probabil cel mai ușor prim pas pentru a iniția o conversație cu fiica ta despre corpul ei care se apropie de perioada pubertății. Este extrem de important să îi spui fetei de  ce trebuie să se spele pe față, pe dinți și să facă duș pentru a crește sănătoasă, mai ales că unii copii nu știu nici să folosească săpunul. Nu fi atât de sigură că și copilul tău știe.

3. Este viața ei, nu a ta

Nu e vorba despre viața ta, ci a ei. Nu e o problemă dacă îi spui fetei tale că și tu ai trecut prin asta, însă nu uita să pui accentul pe ceea ce trăiește ea.

4. Mergeți la cumpărături

Majoritatea fetelor adoră să facă shopping, iar asta e o metodă perfectă de a-i vorbi despre schimbările din corpul ei, susțin medicii. Spune-i că vrei să îi cumperi un sutien sau haine noi și folosește această ocazie pentru a-i vorbi despre pubertate.

5. Fii principala ei sursă de informare

Este important ca fiica ta să știe că ești întotdeauna sinceră și că numai tu îi poți oferi niște răspunsuri atunci când are nevoie de ele. Dacă nu ești suficient de sinceră sau îi vorbești pe ocolite, fata va apela la ajutorul altcuiva sau se va informa din alte surse.

6. Vorbiți permanent despre pubertate

Nu este suficientă o singură discuție despre schimbările care apar la pubertate. O serie de discuții la această temă sunt binevenite. Crezi că ți-a scăpat acest lucru? Niciodată nu e prea târziu!

7. Nu o privi în ochi

Poate fi destul de incomod să discuți despre schimbările care se produc în corpul ei, de aceea, e mai bine să nu o privești în ochi. Dacă aduci în discuție un aspect jenant pentru adolescentă și te uiți țintă la copilul tău, atunci acesta ar putea să nu îți mai poată răspunde la întrebări. Din acest motiv, ar fi bine să vorbiți despre toate în timpul unei plimbări cu mașina, în timpul unei excursii sau atunci când alergați.

8. Când închei discuția

Nu mai continua subiectul atunci când simți că fiica ta se simte rușinată. Totuși, dacă fata vrea să mai discutați, poți să continui.

9. Asigură-i un mod de viață sănătos

Este important să te asiguri că fata ta mănâncă sănătos, face sport și doarme suficient, pentru că asta o pregătește pentru un viitor sănătos.

10. Convinge-o să se aprecieze

E mai greu la această vârstă să îți convingi copilul să se aprecieze. Dacă fiica ta e supraponderală, spre exemplu, ar fi bine să îi vorbești mai mult despre alimentația sănătoasă și sport decât despre frumusețe.  Încurajează-ți fetița adolescentă să își găsească prieteni ca ea. Cert e că la această vârstă, toată lumea se învârte anume în jurul prietenilor. 

 

Articole relaționate:

Misterele de sănătate ale femeilor. Răspunsuri la cele mai obișnuite întrebări 

Greşelile de sănătate pe care le comitem zilnic

Cele mai întâlnite mituri despre contracepție