Redactor: Sorina Bujarov

Oamenii care au fost expuşi la ozonul format în partea inferioară a troposferei, un gaz puternic cu efect de seră, sunt mai predispuși să moară prematur din cauza bolilor cardiovasculare. Aşa arată rezultatele unui studiu realizat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea California Berkeley.

În ultimii ani, multe studii au indicat că expunerea la poluare poate duce la apariţia mai multor probleme de sănătate. Poluarea produsă de fabricile industriale, automobile sau alte surse similare poate duce la boli respiratorii, cancer şi boli de inimă.

Într-un nou studiu, realizat între anii 1982 – 2000, cercetătorii au monitorizat 73.000 de rezidenţi din California pentru a estima  nivelul de expunere al participanţilor la poluarea din aer, scrie descopera.ro. Specialiştii au folosit informaţii din baza de date guvernamentală şi modele statistice pentru a calcula nivelul mediu de expunere la ozon, la dioxid de azot şi la particule fine de materie.

În final, cercetătorii au descoperit că expunerea cronică la ozon creşte riscul omului de a deceda din cauza bolilor cardiovasculare. De asemenea, specialiştii au ajuns la concluzia că expunerea cronică la dioxid de azot, care, de obicei, este cauzată de poluarea din trafic, duce la o creştere a riscului de a deceda din cauza cancerului la plămâni.

„Ozonul a fost deja asociat cu problemele respiratorii, dar acesta este primul studiu care arată că el creşte riscul decesului ca urmare a bolii cardiace ischemice, o tulburare ce ucide, anual, mai bine de 7 milioane de oameni”, a declarat autorul studiului, Michael Jerrett profesor la UC Berkeley's School of Public Health.

„Cel mai probabil, studiul nostru va ridica numărul de decese estimate ca fiind cauzate de poluarea din aer la sute de mii pe an”, a declarat în final profesorul Michael Jerrett .  

 

Articole relaţionate:

Poluarea aerului ucide anual peste 2 milioane de oameni 

Cantitatea de bacterii în lacurile din Capitală a depășit norma de 10 ori. Medicii spun că o astfel de situație nu s-a mai înregistrat de cel puțin trei ani 

Vibrionul holeric în apa râului Nistru şi în lacul Ghidighici