Autor: Irina Miron

Bărbatul de 39 de ani din Ungheni, care a murit după ce mâncat la o nuntă organizată într-un restaurant din sectorul Râșcani al Capitalei, s-a infectat cu Salmonella, o bacterie care se găsește în produsele alimentare și afectează intestinele. Este rezultatul probelor de laborator colectate de medicii de la Ungheni de la victima decedată. Aceștia nu pot spune, deocamdată, dacă aceeași bacterie a băgat în spital și restul persoanelor intoxicate.

Directorul adjunct al Spitalului Raional Ungheni, Maria Rusaru spune că analizele au arătat că viața fostului farmacist a fost curmată de bacteria Salmonella, aceeași care acum o săptămână a adus pe patul de spital alți aproape 50 de oameni. „Am colectat probe, iar astăzi avem rezultatele confirmate. Decesul bărbatului a fost provocat de Salmonella”, a declarat pentru Sănătate Info, Maria Rusaru. Totuși, doctorii nu știu deocamdată dacă din aceleași motive au avut nevoie de îngrijiri medicale și restul persoanelor intoxicate.

Între timp, la patru zile după nuntă, numărul persoanelor care s-au intoxicat este în creștere. Potrivit reprezentanților Centrului Național de Sănătate Publică, până astăzi au avut nevoie de îngrijirile medicilor 47 de oameni. La Ungheni, unde ieri la prânz erau internate 17 persoane, astăzi sunt cu 10 oameni mai mult. Totodată, noaptea trecută au ajuns la spital și șase persoane din raionul Strășeni. Aceștia au mers vineri la aceeași nuntă, dar simptomele infecției au apărut mai târziu. Potrivit directorului Spitalului Raional Strășeni, Alexandru Tuchilă, unul dintre pacienți, care era în stare gravă, a fost internat la terapie intensivă, iar ulterior, transferat în secția de boli infecțioase a spitalului. Și la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” s-au adresat după asistență medicală mai multe persoane. Astfel, în prezent, acolo sunt internați deja 14 bolnavi, în timp ce ieri erau doar patru.

Pentru a elucida circumstanțe în care s-au intoxicat cei aproximativ 50 de oameni, Primăria Capitalei a creat o comisie condusă de viceprimarul Nestor Grozavu, care urmează să investigheze din ce cauze s-a produs incidentul.

De cealaltă parte, șeful direcției municipale de sănătate, Mihai Moldovanu, se arată convins că restaurantul, activitatea căruia a fost sistată pe 2 septembrie, avea permisiunea de a organiza în continuare nunți. „Știu asta din surse pe care nu le pot spune, neoficiale. Mai mult, mi se pare logic că ei au avut permisiunea celor de la Centrul de Sănătate Publică, fie ea și verbală, altfel nu îmi explic cum a fost posibil să se întâmple așa ceva”, a menționat Mihai Moldovanu. Reprezentanții Centrului Municipal de Sănătate Publică neagă însă acest lucru.

Presa scrie că procurorii urmează să audieze astăzi angajații localului, dar și pe cei ai Sanepid-ului și că Agenția pentru Siguranța Alimentelor a început verificările la toate localurile de ceremonii din țară.

 

Citește la aceeași temă:

Cei 46 de oameni spitalizați acum o săptămână după ce au participat la o nuntă în Capitală s-au intoxicat cu salmonella 

Un bărbat a murit, după ce s-a intoxicat cu produse alimentare la o nuntă într-un restaurant din Capitală. Acum o săptămână, în același local s-au intoxicat alți 46 de oameni

Restaurantul din Capitală în care s-au intoxicat zeci de oameni, în vizorul procurorilor. Aceștia au inițiat o cauză penală pe acest caz