Redactor: Irina Miron
Unul dintre giganții industriei tutunului din Europa încearcă să submineze eforturile autorităților de a adopta o lege privind tutunul și de a face astfel țigările mai puțin atractive pentru copii și femei. Potrivit unor documente publicate de Observer Show, Compania Philip Morris International, ar fi angajat 161 de persoane care să ia măsuri împotriva directivelor propuse de stat pentru produsele de tutun, datorită cărora ar putea fi salvate de la moarte numeroase vieți.
Conform propunerilor Comitetului European de Sănătate Publică, care urmau să fie votate de Parlamentul European în această săptămână, companiile producătoare de țigări ar fi fost obligate să plaseze pe pachetele cu țigări pictograme mai mari, care să acopere 75% din suprafața acestora, scrie theguardian.com. De asemenea, țigările mentolate, cu arome de vanilie sau căpșuni, dar și țigările slim, urmau să fie interzise deoarece, după cum susțin experții, reprezintă o tentație prea mare pentru adolescenți și femei. Aceeași directivă ar fi putut determina reglementarea țigărilor electronice și comercializarea acestora ca și medicamente, fapt care nu e susținut de unii producători noi de pe piață.
Deputații europeni au amânat votul decisiv privind această problemă pentru 8 octombrie, iar situația i-a bucurat pe membrii grupului de presiune care s-au pronunțat împotriva adoptării unei legi împotriva tutunului. De fapt, acesta a fost și scopul lor principal, mai ales în condițiile în care, potrivit unor surse, unul dintre giganții industriei europene a tutunului ar fi cheltuit pentru tratativele cu deputații europeni 1,25 de milioane de lire sterline.
Articole relaționate: