Autor: Irina Miron

 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă caută aproape 500 de cadre medicale. Conform celor mai recente rapoarte, sistemul de sănătate are cea mai mare nevoie de asistente medicale, aproape 250 la număr. Cel mai mare deficit de astfel de specialiști este înregistrat în Capitală, unde cheltuielile pentru întreținere sunt exagerat de mari, pe când salariile asistentelor medicale sunt mici.

 „Asistenții medicali preferă să lucreze la sate pentru că acolo beneficiază de indemnizații, au loc de trai”, a explicat Nicolae Jelamschi, directorul adjunct al Centrului Național de Management în Sănătate.

Jelamschi consideră că statul ar trebui să ia măsuri prin care să susțină material și specialiștii care activează în mediul urban. „Statul ar trebui să construiască cel puțin niște cămine spitalicești așa cum, de fapt, există în unele spitale. Poate că asistenții medicali vor fi convinși să lucreze și la oraș dacă vor primi și ei aceleași indemnizații de care beneficiază și cei de la sate”, a mai spus directorul Centrului Național de Management în Sănătate, Nicolae Jelamschi.

Totodată, spitalele din Republica Moldova, dar mai ales pacienții mai au nevoie și de peste 200 de medici de diferite specialități. „În cazul acesta, problema e că se produc puțini specialiști și la fel, deficitul cel mai mare e la sate”, a precizat Nicolae Jelamschi.

Același raport mai arată că în țara noastră sunt necesari și cel puțin șapte farmaciști.

Și în țările din Uniunea Europeană angajații din sistemul medical sunt la mare căutare, în pofida crizei economice. Un studiu al locurilor de muncă, realizat de Comisia Europeană și preluat de Financial Times, arată că sunt solicitate în mod special asistentele medicale și moașele, scrie Agerpres. Acest lucru reprezintă unul dintre puținele aspecte bune ale unui raport în care se spune că numărul locurilor vacante per total în UE este în scădere cu 4% doar în ultimul an. "Cel mai recent raport confirmă faptul că sistemul medical este unul dintre sectoarele cu cel mai mare potenţial de creare de locuri de muncă în Europa şi, prin urmare, investiţia în programele de formare (în acest sector) este urgentă", susţine Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

În acest context, oficialii din UE speră că aceste date să ajute statele membre să se concentreze pe programe de formare în domeniile unde este nevoie de forță de muncă. Pe de altă parte, criticii susțin că multe din programele europene produc aptitudini, care nu mai sunt necesare pe piața forței de muncă.

Luna trecută, Uniunea Europeană a raportat că rata şomajului în zona euro a fost de 12,1%, cea mai mare rată de la crearea monedei unice.

 

Articole relaţionate: 

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori 

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni 

Criză de asistenți medicali în România. În ultimii cinci ani, sectorul sanitar a rămas fără 23.000 de astfel de specialiști