Autor: Irina Papuc

Moldovencele trec mai des pe la medicul de familie, decât bărbații și apelează mai frecvent la medicamente, arată datele unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică. Aceeași cercetare confirmă faptul că rata de spitalizare a femeilor este mult mai ridicată decât la bărbați. 

Astfel, datele studiului arată că anul trecut aproape 26% dintre femei au beneficiat de asistența medicală primară, pe când la medicul de familie au ajuns în aceeași perioadă 9% din bărbați. Totodată, rata de spitalizare a femeilor este mai ridicată – 26% comparativ cu 17% la bărbați.

Fie că au mai multă încredere în medicamente, fie că sunt mai bolnăvicioase. Acestea ar fi motivele pentru care 40% dintre femei au apelat la medicamente. Aceleași date arată că aproape 25% din bărbați au recurs la preparatele medicamentoase. Cel mai mare decalaj în consumul de medicamente dintre bărbaţi şi femei se înregistrează pentru grupa de vârstă 45‐54 de ani. Cele mai frecvente motive de internare și adresare la medicul de familie au fost răcelile, durerile de dinți și tratamentul general.

Larisa Catrinici, directorul medical al unei clinici private din Capitală, spune că situația de la clinică confirmă cele evocate în studiu. „De mai mulți ani am observat acest lucru în clinica noastră, dar există o explicație. Nu cred că femeile sunt mai bolnăvicioase, ci mai responsabile față de sănătatea lor. Să știți că la femei maladiile sunt depistate precoce, iar la bărbați - mai tardiv. Ele sunt mame sau viitoare mame, iar acest lucru le stimulează să fie mai responsabile. Bărbații însă cred în sănătatea puternică pe veci”, este de părere Larisa Catrinici.

De cealaltă parte, directorii de spitale spun că nu au simțit nicio diferență cantitativă dintre numărul de internări la bărbați și la femei. „Sunt director de spital de mai mulți ani. Nu am observat așa ceva și nu cred în această statistică. În secțiile de chirurgie și traumatologie sunt internați preponderent bărbați. Cred că numărul internărilor la femei este mai mare datorită nașterilor”, precizează directoarea spitalului raional din Briceni, Claudia Veltman.

Studiul a fost realizat de către Biroul Național de Statistică, pe un eșantion de 3.424 de respondenți. 

 

Articole relaționate:

Moldovenii din nordul țării și cei din Chișinău merg cel mai des la doctor, de șapte ori pe an. Mai rar consultă medicul oamenii de la Centru și Sud 

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân

Majoritatea femeilor nu cunosc dacă sunt sau nu predispuse să sufere de cancer la sân