Redactor: Sorina Bujarov

Primele simptome ale sclerozei multiple apar între 20 şi 40 de ani. Specialiştii spun că, de obicei, acestea se ameliorează, însă revin după o perioadă de timp. Cursul bolii este imprevizibil, de aceea şi diagnosticarea este complicată. Afecțiunea poate fi recunoscută după următoarele simptome timpurii: vedere înceţoşată sau dublă, probleme de gândire, neândemânare sau lipsă de coordonare, pierderea echilibrului, amorţeală, furnicături sau slăbiciune într-un braţ sau picior.

Acestea se manifestă diferit la fiecare persoană. Medicii spun că la început este posibil să aveţi un singur simptom şi abia după o perioadă lungă de timp puteţi să observaţi şi altele. Există însă cazuri când simptomele se îndesesc şi se înrăutăţesc în doar câteva săptămâni sau luni, scrie medlive.ro.

Simptomele comune ale sclerozei multiple sunt:

Senzaţii anormale. Multe dintre persoanele ce au această afecţiune simt prezenţa unor “ace” în corp. De asemenea, acestea prezintă amorţeală, senzaţie de mâncărime, arsuri, junghiuri sau dureri puternice. Toate acestea pot fi gestionate sau tratate, spun medicii.

Probleme ale vezicii urinare. Urinarea frecventă şi constipaţia sunt simptome comune ale sclerozei multiple. Aproximativ 8 din 10 persoane au probleme ale vezicii urinare. Medicii spun însă că şi acestea pot fi tratate.

Dificultăţi ale mersului. Scleroza multiplă poate provoca slăbiciune musculară sau spasme, ceea ce face mersul pe jos mult mai dificil.

Ameţeli. Această senzaţie este una normală pentru cei afectaţi de scleroza  multiplă, însă ameţeala nu este însoţită şi de vertij.

Oboseala. Specialiştii spun că sentimentul de oboseală apare, de obicei, în jurul prânzului şi provoacă slăbiciune musculară şi somnolenţă, neavând nicio legătură cu efortul depus.

Spasme musculare. Acestea afectează, de obicei, muşchii picioarelor. Aproximativ 40% dintre cei afectaţi au spasme musculare încă în faza timpurie a bolii. În cazul sclerozei multiple progresive, aceste spasme afectează 6 din 10 persoane.

Dificultăţi sexuale. Medicii spun că atât femeile, cât şi bărbaţii afectaţi de scleroză multiplă sunt mai puţin receptivi la atingere şi au un apetit sexual redus.

Probleme de vorbire. Există cazuri când scleroza multiplă poate cauza pauze în vorbire. Potrivit medicilor, în stadiile mai avansate ale bolii, unele persoane dezvoltă şi probleme de înghiţire.

Probleme de gândire. Aproape jumătate dintre persoanele ce au această boală au probleme de concentrare. Cu toate acestea, scleroza multiplă nu afectează intelectul, capacitatea de a citi sau de a întelege o conversaţie.

Tremurături. Tremurăturile pot fi minore, dar în unele cazuri pot afecta activitatea de zi cu zi a persoanei, spun specialiştii.

Probleme de vedere. În majoritatea cazurilor, vederea îngreunată se numără printre primele simptome ale bolii. Medicii spun că aceasta afectează, de obicei, un singur ochi. Vederea devine neclară, gri sau cu un loc întunecat în centru.

Doctorii împart simptomele afecţiunii în trei grupuri: primare, secundare şi terţiare. Simptomele primare apar din cauza deteriorării stratului protector din jurul nervilor coloanei vertebrale sau a creierului, cele secundare vin ca un efect al celor primare, iar simptomele terţiare sunt cele sociale, psihologice sau cele legate de locul de muncă.

Indiferent de simptomele pe care le are persoana afectată, scleroza multiplă poate fi diagnosticată numai de medicul specialist. De aceea, în cazul în care identificaţi la dvs unele simptome din lista celor de mai sus, e bine să consultaţi specialistul înainte de a întreprinde ceva. Este important să ştiţi că boala nu trebuie să vă acapareze viaţa, puteţi lucra cu doctorul dumneavoastră pentru a trata şi gestiona simptomele.

 

Articole relaţionate:

Semnele ce vă dau de înţeles că suferiţi de o boală 

Durerea, amorţeala sau inflamaţiile picioarelor pot fi semne ale diferitor boli