Redactor: Sorina Bujarov

Durerile de picioare nu apar doar ca rezultat al oboselii. În unele cazuri, acestea pot fi semne ale unor boli. Picioarele au o mulţime de nervi, oase şi vase de sânge care fac legătură cu inima, măduva spinării şi creierul, de aceea numeroase probleme de sănătate pot fi depistate dacă vă studiaţi cu mare atenţie picioarele. Câteva indicii despre starea organismului dezvăluite de picioare sunt prezentate şi de doctorulzilei.ro.

Picioarele veşnic reci. Acest lucru poate indica o problemă de funcţionare a glandei tiroide, care reglează temperatura corporală şi metabolismul. Picioarele reci mai pot fi cauzate şi de circulaţia sangvină deficitară, care poate fi reglată prin mişcare – exerciţii fizice susţinute pe termen lung – şi, prin încălţăminte şi şosete călduroase.

O inflamaţie de care nu reuşim să scăpăm. O rană pe picior care se vindecă foarte greupoate fi un semn al diabetului zaharat. Nivelul crescut al glicemiei(zahărul din sânge) îngreunează vindecare leziunilor la nervii picioarelor. Netratate, acestea pot duce chiar şi la amputarea membrelor.

Unghii îngroşate şi galbene la picioare. Acestea indică o infecţie fungica în zonă. Dacă persoana cu o astfel de problemă suferă şi de diabet zaharat, de artrită reumatoidă sau alte deficienţe al sistemului imunitar, unghiile bolnave pot fi o consecinţă a bolii. Situaţia se poate agrava dacă nu mergeţi la un medic specialist în dermatologie.

Picioare amorţite. Acesteapot indica neuropatia periferică. Afecţiunea constă în daune la nivelul sistemului nervos periferic, întâlnite, în mare parte, la bolnavii de diabet sau la cei care abuzează de alcool.

Absenţa pilozităţii la nivelul piciorului. Când inima îşi pierde abilitatea de a pompa sânge suficient la extremităţi din cauza aterosclerozei, corpul trimite sângele în unele regiuni, cu prioritate. Degetele de la picioare sunt ultimul loc unde sângele este împins. Reducerea vascularizaţiei ar putea implica, inclusiv dificultatea de identificare a pulsului la nivelul piciorului. Pacienţii cu circulaţie periferică proastă, de obicei, ştiu că au o problema cardio-vasculară, dar nu ştiu că au şi probleme circulatorii periferice.

 O durere surdă persistentă la nivelul tălpii. Acesta este un semn major al diabetului. Nivelul crescut al glicemiei poate determina leziuni ale nervilor picioarelor – astfel cele mai mici zgârieturi, tăieturi sau iritaţii datorate presiunii sau frecării de obicei trec neobservate, mai ales de către persoanele care nu ştiu că au diabet.

Durere ascuţită în călcâi. Aceasta poate indica Fasceita plantară – inflamaţia unei fascii de la nivelul plantei, care este o întindere anormală a acestei bande de ţesut dincolo de extensia sa normală. De obicei durerea este concentrată în călcâi, dar poate fi simţită şi în curbura piciorului sau în spatele piciorului. Dacă durerea persistă mai mult de câteva săptămâni sau tinde să se agraveze, este bine că pacientul să se adreseze medicului. 

 

Articole relaționate:

De ce apar varicele și cum se manifestă acestea

Simptomele ce prevestesc cele mai frecvente boli la bărbaţi 

Semnele ce vă dau de înţeles că suferiţi de o boală