Redactor: Sorina Bujarov

Criza financiară globală şi măsurile de austeritate îi determină pe mulţi oameni să îşi pună capăt zilelor. Mii de persoane se sinucid anual, mai ales în ţările în care se constată o pierdere masivă a locurilor de muncă. Aşa arată rezultatele unui studiu efectuat de către cercetătorii de la universităţile Bristol, Oxford şi Hong Kong.

"Bărbaţii sunt de obicei principalii susţinători financiari ai familiei şi, astfel, par a fi mai afectaţi de recesiune decât femeile. Aceştia ar putea fi mai ruşinaţi de faptul că sunt şomeri şi este mai puţin probabil să ceară ajutor", au explicat autorii studiului.

Potrivit cercetării, în anul 2009, primul an după ce crash-ul bancar a generat criza economică, în Europa şi în America de Nord s-au înregistrat cu 5.000 mai multe sinucideri, decât s-ar fi aşteptat într-un an normal. Şi în Marea Britanie s-a observat o creştere a numărului de sinucideri la începutul crizei economice. În 2009 aici au fost înregistrate cu 300 de sinucideri mai mult, informează agerpres.ro.    

Cercetătorii au legat creşterea numărului de sinucideri de rata şomajului. Potrivit acestora, circa 34 de milioane de persoane din întreaga lume şi-au pierdut locurile de muncă în timpul crizei, au dat faliment sau şi-au pierdut locuinţele.

Analiza, efectuată în 45 de ţări din Europa şi America de Nord, arată că majoritatea persoanelor care s-au sinucis sunt o categorie deosebit de vulnerabilă, tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.

Specialiştii au declarat că există dovezi care arată că numărul sinuciderilor a crescut brusc în ţările în care rata şomajului a fost relativ scăzută înainte de criza creditelor. De asemenea, aceştia cred că este posibil ca amploarea problemei să fie subestimată, în condiţiile în care studiul nu a inclus unele ţări grav afectate de criza financiară.

"Creşterea numărului de sinucideri nu reprezintă decât o mică parte din stresul emoţional generat de criza economică. Tentativele de suicid ar putea fi de 40 de ori mai frecvente decât sinuciderile, iar pentru fiecare tentativă de sinucidere există aproximativ zece persoane cu gânduri sinucigaşe", au adăugat în final aceştia. 

 

Articole relaţionate:

Rusia pe primul loc în Europa la sinuciderile printre copii. În ultimii ani, numărul a crescut cu aproape 40% 

Numărul adolescenților care decid să se sinucidă a crescut, în ultimele două decenii, cu 25 la sută. Cele mai frecvente motive sunt depresia și incapacitatea de a înfrunta problemele vieții 

Austeritatea duce la suicid