Redactor: Sorina Bujarov
Persoanele care nu dorm suficient au tendinţa de a se îngrăşa, pentru că mânâncă mai multe produse bogate în grăsimi. Aşa arată rezultatele unor studii realizate recent de către cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California.
Potrivit acestora, somnul insuficient diminuează considerabil activitatea regiunilor corticale ale creierului necesare pentru o evaluare optimală a semnalelor alimentare. Astfel, activitatea complexului amigdalian (o regiune a creierului care influenţează apetitul) este mai reactivă în situaţiile în care persoana este privată de somn, relatează mediafax.ro.
Studiul, publicat de revista Nature Communications, a constat în monitorizarea cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN) a creierelor a 23 de persoane private de somn. Astfel, oamenii de ştiinţă au constatat la acești oameni perturbaţii în regiunea cortexului cerebral, care evaluează saţietatea.
„Lipsa somnului alterează producţia de hormoni regulatori ai apetitului, crescând producţia de grelină, un hormon asociat senzaţiei de foame, şi diminuând concentraţia de leptină, un hormon asociat senzaţiei de saţietate”, a explicat Isabelle Mallet, medic nutriţionist la Paris.
Specialiştii spun că somnul insuficient ar putea modifica totodată şi gustul, făcându-i pe oameni să cumpere alimente grase şi dulci, mai bogate în calorii. Potrivit rezultatelor cercetării, persoanele ce nu au dormit suficient au tendinţa de a consuma între 300-900 de calorii mai mult faţă de persoanele care dorm suficient.
Consecinţele acestui reflex ar putea avea consecinţe pe termen lung, în funcţie de momentul în care el începe să se exprime. Cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia au realizat un alt studiu care arată că privarea de somn are o influenţă negativă nu doar asupra dorinţei oamenilor de a mânca, ci şi asupra cumpărăturilor alimentare.
„Rezultatele studiului nostru demonstrează că persoanele cumpără mult mai multe calorii şi grame de alimente, cu acelaşi buget, după un somn insuficient. Nu este deloc un fapt neglijabil, întrucât aceste cumpărături ne vor influenţa alegerile alimentare multă vreme după acea privare de somn”, a subliniat Colin Chapman, coordonatorul studiului.
Nutriţioniştii sunt însă de altă părere. „În calitate de medic, este întotdeauna dificil de stabilit, la nivel individual, o relaţie cauză-efect între obezitate şi un factor unic”, a subliniat Jean-Michel Lecerf, directorul departamentului de Nutriţie la Institutul Pasteur din Lille.
„Lipsa somnului este înainte de toate un element care marchează degradarea ritmului de viaţă, asociat cu creşterea timpului petrecut în faţa ecranului, cu mâncatul excesiv - comportamente suspectate că ar avea un impact asupra luării în greutate”, a mai agăugat specialistul.
Acesta mai spune că problema îngrăşării necesită o abordare globală. Totodată, el recunoaşte că privarea de somn este un factor important în problema obezităţii.
Înţelegerea mecanismelor care asociază oboseala cu îngrăşarea devine o problemă de sănătate publică în perioada în care obezitatea creşte odată cu lipsa somnului, mai afirmă cercetătorii.
Articole relaţionate:
Persoanele supraponderale trebuie să mănânce mai mult pentru a se sătura chiar și după ce slăbesc