Redactor: Irina Miron

Problema obezității la adulții din SUA rămâne în continuare una actuală. Cel mai recent sondaj arată că în 13 state, numărul obezilor este foarte mare, aceștia constituind 28% din întreaga populație. Totuși, numărul total al americanilor care suferă de obezitate se menține același de mai mulți ani.

„Este bine că numărul nu este în creștere. Cu toate acestea, nu e deloc în regulă că cifra, care se menține aproape neschimbată, este totuși una mare”, a spus Kelly Brownell, expert în politici publice specializat în probleme de obezitate, de la Duke University, notează foxnews.com.

Astfel, potrivit datelor pentru anul 2012, furnizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor, cel puțin 30% dintre adulții din 13 state americane erau obezi. Aceștia erau din Alabama, Arkansas, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Ohio, Oklahoma, Carolina de Sud, Tennessee și Virginia de Vest.

Cea mai înaltă rată a obezității a fost înregistrată în statele Louisiana și Mississippi, unde 35% din populația adultă suferă de obezitate. În Colorado procentajul obezilor este cel mai mic, de mai puțin de 21%.

Experții susțin că nu e deloc surprinzător că statele din sudul Americii conduc acest top, mai ales că anume aici sunt cele mai înalte rate ale sărăciei. „Atunci când ai venituri reduse, cumperi mâncare ieftină, iar aceasta conține de obicei mai mulți îndulcitori, sare și grăsimi”, a explicat George Bray, specialist în probleme de obezitate la Universitatea de Stat din Louisiana.

Potrivit specialiștilor de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor, este considerată obeză persoana care are o înălțime de la 1,5 metri la 2 metri și cântărește peste 90 de kg.  

Asemenea studii se fac în fiecare an, iar cercetătorii îi întreabă de obicei pe respondenți ce înălțime și ce greutate au. Rezultatul studiului a demonstrat că 28% din populația totală a Americii este obeză. Un alt sondaj mai vechi a arătat că 35% dintre americani se confruntă cu această problemă. Cercetătorii spun că cifrele mai vechi sunt mai aproape de realitate.

Alta e situația în cazul copiilor. Conform unui studiu al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor, efectuat în 18 state din America, obezitatea la copiii preșcolari este în scădere. Experții spun că asta se datorează programelor speciale, instituite în 2009, prin care sucurile, dar și grăsimile saturate au fost excluse din meniul copiilor.

 

Articole relaționate:

Copiii născuți de mame obeze sunt mai predispuşi să moară prematur 

Politicile anti-obezitate sunt depășite, potrivit experților în sănătate 

Organizația Mondială a Sănătății cere reguli mai stricte de comercializare a alimentelor pentru a reduce obezitatea în rândul copiilor