Redactor: Sorina Bujarov
Obezitatea face victime şi în mod indirect, susțin unii cercetători. Potrivit acestora, copiii născuţi de mame obeze pot deceda mai devreme, în comparație cu cei născuţi de mame cu o greutate normală, scrie doctorulzilei.ro.
Savanții au studiat aproape 38 de mii de copii născuți între anii 1950 şi 1976. Cercetarea a fost realizată în perioada când persoanele aveau vârste cuprinse între 34 şi 61 de ani. Pe lângă aceştia, cercetătorii au inclus în studiu datele despre 6.551 de copii care au murit înainte de începerea studiului. S-a constatat că în momentul naşterii 21% dintre mame erau obeze.
„Copiii mamelor obeze erau cu 35% mai predispuşi să moară înainte de vârsta de 55 de ani. Cei născuți de de femei supraponderale - cu 11% mai predispuşi să piară înainte de a atinge această vârstă, în comparaţie cu copiii născuţi de mame cu o greutate normală”, a explicat Rebecca Reynolds, coautor al studiului şi totodată profesor de medicină metabolică în cadrul Universităţii Edinburgh.
Autorii studiului au mai constatat că bebeluşii născuţi de mame obeze prezentau un risc cu 42% mai mare de a fi internaţi la vârstă adultă în spital din cauza unor probleme cardiace.
„Rezultatele noastre sugerează că dezvoltarea intrauterină produce un efect crucial şi de lungă durată asupra riscului fătului de a deceda prematur la vârstă adultă” au mai adăugat autorii studiului.
Alte cerecetări făcute la acest subiect arată că condiţiile din uter pot provoca schimbări ce se menţin de-a lungul întregii vieţi. Acestea pot afecta funcţii precum controlul apetitului şi metabolismului. Nu au fost luați în considerare, însă, factori de risc de după naştere precum dieta, activitatea fizică sau predispoziţia genetică la obezitate drept posibile cauze ale problemelor de sănătate ale copiilor născuţi de mame obeze.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cel puţin 2,8 miliarde de adulţi mor în fiecare an ca rezultat al unor probleme de sănătate asociate cu greutatea excesivă.
„Dacă legătura dintre obezitatea maternală şi problemele de sănătate ale copilului la maturitate se menţine pe măsură ce rata obezităţii maternale creşte, atunci acest lucru ar putea duce la o creştere a numărului de decese premature şi a numărului de probleme cardiace”, a mai spus Reynolds.
Specialiştii susţin că pentru a confirma existenţa acestei legături directe şi cauzale între obezitatea unei femei şi riscul de a muri prematur al copilului său mai este nevoie de alte cercetări.
„Este posibil ca această legătură să se datoreze faptului că urmaşul unei femei obeze este mai predispus să fie el însuşi obez, astfel prezentând un risc mai mare de afecţiuni cardiace”, a spus în final Suzan Ozanne, cercetător în cadrul British Heart Foundation.
Articole relaționate:
Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus