Autor: Irina Miron

Peste jumătate dintre moldoveni au pierdut lupta cu kilogramele în plus. Potrivit unor statistici recente, aproape 70 % din populația țării este supraponderală, iar un sfert dintre moldoveni sunt deja obezi. Majoritatea persoanelor afectate de obezitate sunt femei.

Potrivit studiului „Health in Times of Transition”, aproape 18 % dintre femeile intervievate au declarat că suferă de obezitate. Experții susțin că cele mai multe moldovence au devenit obeze pentru că nu conștientizează importanța unei alimentații sănătoase sau din motiv că nu își pot permite să mănânce corect. Numărul bărbaților obezi este mai mic. Studiul arată că aproximativ 13 % dintre ei se confruntă cu această problemă de sănătate. În cazul lor, spun specialiștii, este vorba despre faptul că acordă prea puțină importanță activității fizice. În plus, bărbații consumă mai mult alcool decât femeile, iar acesta este un factor decisiv în apariția obezității.

Nutriționiștii susțin că moldovenii consumă extrem de puține fructe și legume, care sunt o componentă importantă a unei diete sănătoase. Jumătate dintre participanții la studiu, au recunoscut acest lucru. Oamenii consumă fructe sau legume doar o dată pe săptămână sau chiar și mai rar. Asta în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 400 de grame de fructe și legume pe zi.

Pentru a reduce numărul obezilor, experții internaționali recomandă promovarea campaniilor sociale dar și impozitarea prețurilor la alimentele nesănătoase.

Studiul „Health in Times of Transition” a fost făcut public în luna aprilie și a fost realizat pe un eșantion de 1800 de persoane.

 

Articole relaționate:

Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus 

Ce trebuie să faci ca bebelușul tău să nu devină supraponderal