Redactor: Sorina Bujarov

Astăzi în Spania a intrat în vigoare măsura coplății farmaceutice în spitale pentru pacienții neinternați, dar care suferă de boli grave sau cronice. Coplata constă în încasarea a 10% din prețul preparatului și până la un nivel maxim de 4,2 euro pentru fiecare flacon de medicamente. Aceasta însă nu va fi aplicată de niciunul dintre guvernele regionale ale celor 17 comunități autonome spaniole, care au competențe extinse în sănătate.

Unele dintre Guvernele regionale din Spania se opun măsurii care privește 42 de medicamente folosite pentru tratamentul cancerului, al hepatitei C sau sclerozei multiple. Altele însă consideră că există prea multe greutăți tehnice pentru aplicarea coplății farmaceutice de acest tip, informează agerpres.ro

Andaluzia, Asturias, Insulele Baleare, Navarra, Catalonia și Țara Bascilor sunt comunitățile autonome spaniole care se opun în mod direct. Guvernele regionale au depus contestații împotriva acestei măsuri, însă dacă motivația acestora nu este acceptată, vor trebui să aplice în cele din urmă coplata farmaceutică în spitale.

Secretarul general al Ministerului spaniol al Sănătății, Pilar Farjas, a subliniat faptul că măsura este corectă și că medicamentele nu vor trebui plătite în acest sistem de șomerii de lungă durată și nici de persoanele cu venituri minime. Astfel, reprezentanții ministerului au făcut apel la executivele regionale să aplice această măsură.

Autoritățile regionale din Madrid, Murcia, La Rioja, Galicia, Comunitatea Valenciană, Cantabria, Castilla-La Mancha, Extremadura și Aragón au anunțat că vor aplica măsura, însă nu pentru moment, întrucât nu dispun de sisteme informatice adaptate pentru încasarea banilor pentru medicamentele respective, în acest mod.

Astfel, reforma sănătății aprobată în luna aprilie 2012 de Guvernul spaniol prevede implementarea coplății farmaceutice în funcție de veniturile încasate de fiecare pacient. La nivel general, pensionarii plătesc 10% din prețul medicamentelor (în limite cuprinse între 8 și 18 euro), iar spaniolilor activi pe piața muncii li se impune plata a 50% din prețul medicamentelor, respectiv a 60% pentru cei care au venituri de peste 100.000 de euro pe an.

 

Articole relaționate:

În Ucraina tratamentul hepatitei C va fi de două ori mai ieftin 

Spania, în fruntea țărilor în care sunt efectuate cele mai multe transplanturi