Autor: Irina Miron

Astăzi este Ziua Mondială a Spălatului pe mâini. Deși această zi are menirea să sensibilizeze oamenii în privința păstrării igienei, în Moldova ea este marcată mai mult pe hârtie. Asta chiar dacă moldovenii nu stau prea bine la acest capitol, iar un studiu al UNICEF, încă din 2009, arată că mai ales în școli, situația e dezastruoasă. Astfel, în peste 200 de școli și licee din țară  nu există nici măcar cele mai elementare condiții de spălare pe mâini. Asta deoarece robinetele lipsesc cu desăvârșire, iar chiuvetele sunt deteriorate. În aceste condiții, elevii sunt expuși unui pericol major de a face diverse boli infecțioase și parazitare, spun medicii, mai ales că în ¼ din școlile din toată țara nu există nici săpun.

Studiul mai arată că cei mai expuși pericolelor sunt elevii care învață în școlile din raioanele Călărași, Basarabeasca, Cimișlia și Leova, acolo unde săpunul lipsește în jumătate din numărul de instituții de învățământ preuniversitar. Nu doar săpunul e un lux pentru școlile din Moldova, ci și uscătoarele și șervețelele. Un astfel de tablou este valabil pentru aproximativ 70% din școlile din țară. În același timp, statisticile arată că nu sunt asigurate cu hârtie igienică 2/3 din școlile din mediul urban, pe când aceasta lipsește în aproape toate insituțiile de învățământ din mediul rural. Potrivit studiului UNICEF, în puținele școli și licee în care există totuși chiuvete pentru spălatul mâinilor, acestea nu sunt amplasate acolo unde ar trebui. Astfel, în aproape 75% din școli, chiuvetele se află în cantina școlilor și în doar aproape 25% din instituțiile de învățământ, acestea sunt amplasate aproape de toalete, așa cum se recomandă.

Deși situația e mai gravă în insituțiile de învățământ, se pare că igiena nu este respectată nici acasă. În Republica Moldova, acasă, se spală pe mâini înainte de masă 87% dintre copii, în timp ce la școală sunt obișnuiți să facă acest lucru doar 26%.

 

Articole relaționate:

Doar 5 la sută din cei care merg la toaletă, își spală mâinile corect

Igiena exagerată ar putea creşte riscul de Alzheimer