Redactor: Sorina Bujarov
Igiena exagerată ar putea fi un factor de risc pentru Alzheimer. Un nou studiu arată că numărul oamenilor care suferă de această boală este mai mare în ţările cu sisteme sanitare mai bune. Unii cercetători englezi cred că absenţa expunerii la germeni, virusuri şi paraziţi care să stimuleze sistemul imunitar ar putea creşte numărul îmbolnăvirilor de demenţă.
Studiul a fost realizat în cadrul Universităţii din Cambridge. Comparând frecvenţa cazurilor de demenţă în 192 de ţări, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ţările în care toată lumea are acces la apă potabilă curăţată, aşa cum sunt Marea Britanie sau Franţa, au cu 9% mai multe cazuri de îmbolnăviri de Alzheimer, relatează agerpres.ro.
Oamenii de ştiinţă au mai constatat că ţările în care mai puţin de jumătate din populaţie au acces la apă potabilă, aşa cum sunt Kenya sau Cambodgia, au un număr semnificativ mai mic de îmbolnăviri de demenţă.
Specialiştii au mai analizat şi îmbolnăvirile cu maladii infecţioase din ţările în care toată lumea are acces la apă potabilă. S-a constatat că Elveţia şi Islanda, unde se înregistrează rate foarte mici de îmbolnăviri cu maladii infecţioase, sunt cu 12% mai afectate de Alzheimer decât China şi Ghana, ţări în care bolile infecţioase sunt mai frecvente. De asemenea, cu cât nivelul de urbanizare al unei ţări este mai mare, cu atât creşte şi incidenţa maladiei Alzheimer. În Australia şi în Marea Britanie, unde mai mult de trei sferturi din populaţie trăieşte în mediul urban, incidenţa îmbolnăvirilor de Alzheimer este cu 10% mai ridicată decât în Bangladesh şi Nepal, unde mai puţin de o zecime din populaţie locuieşte în oraşe.
Specialiştii cred că absenţa contactului cu bacteriile, germeni şi alţi agenţi infecţioşi, blochează dezvoltarea celulelor albe, elemente cheie ale sistemului imunitar.
Coordonatorul studiului - Dr. Molly Fox crede că există o relaţie între un mediu de viaţă mai curat şi un risc mai mare de alergii şi anumite boli autoimune. „Considerăm că acum putem adăuga şi maladia Alzheimer pe lista acestor boli" a declarat acesta.
Această concluzie a fost însă criticată de alţi experţi, care spun că trebuie ţinut cont de faptul că oamenii care trăiesc în ţările bogate au o speranţă de viaţă mai mare, ajungând astfel mai mulţi la vârsta la care se declanşează de obicei maladia Alzheimer, dar au şi un sistem de raportare medicală mai bun, ceea ce înseamnă că un procent mai ridicat din populaţia bolnavă este diagnosticată corect, în comparaţie cu ţările sărace.
Întreaga cercetare a fost publicată în revista Evolution, Medicine and Public Health.
Articole relaţionate:
Un metal care se găseşte în alimente şi în apa potabilă poate declanşa şi agrava boala Alzheimer
Un virus obișnuit ar putea fi responsabil de apariția bolii Alzheimer