Redactor: Sorina Bujarov

Suplimentele de vitamina D nu îmbunătățesc sănătatea oaselor și nici nu ajută la prevenirea afecțiunilor osoase. Așa arată rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă. Aceștia susțin că suplimentele de vitamina D acționează foarte puțin împotriva osteoporozei, deși multe persoane continuă să le ia doar pentru a evita această afecțiune.  

Potrivit studiului publicat în revista The Lancet , adulții care consumă astfel de suplimente nu înregistrează nicio îmbunătățire a densității minerale osoase (cantitatea de substanţe minerale din structura osului (Ca, P) dar rezistenţa osului), scrie foxnews.com. Autorii au analizat datele a 23 cercetări, care au implicat 4.082 adulți sănătoși, cu o vârstă medie de 59 de ani. În cadrul acestor cercetări a fost examinată densitatea minerală osoasă la cinci zone diferite din organism: nivelul coloanei vertebrale lombare, colului femural, șold, antebraț și nivelul întregului corp.

În rezultat, oamenii de știință au constatat că adulții care au luat suplimente de vitamina D pentru o perioadă medie de doi ani nu au înregistrat decât o mică creștere a densității osoase în jurul gâtului femural. Specialiștii consideră, însă, că această creștere este nesemnificativă.

„Cei mai mulți adulți sănătoși nu au nevoie de suplimente de vitamina D. Datele noastre sugerează că direcționarea suplimentelor în doze mici de vitamina D numai către persoanele cu deficiențe ar putea fi resurse substanțiale care ar putea fi utilizate în altă parte în ocrotirea sănătății” a declarat în final Ian Reid.

 

Articole relaționate:

Insuficiența de vitamina D creşte riscul apariţiei artritei 

Suplimentele de vitamine sunt periculoase

Simptome care trădează lipsa de vitamine