Redactor: Irina Miron
Legile care interzic fumatul în spațiile publice determină fumătorii să renunțe la viciul care i-ar putea ucide. În Irlanda și Italia, de exemplu, potrivit unor date de acum șapte ani, legea prin care s-a interzis fumatul în localurile publice a generat o scădere de 3% a consumului de tutun. Într-unul din studiile realizate de compania producătoare de tutun Philip Morris, s-a constatat că interzicerea fumatului la locul de muncă nu doar reduce consumul, dar sporește și rata celor care renunță definitiv la acest viciu, scrie tobaccofreekids.org.
„Interzicerea totală a fumatului la locul de muncă afectează industria. Fumătorii care se confruntă cu problema acestor restricții consumă cu 11% – 15% mai puțin tutun, iar 84% dintre ei renunță definitiv la acest obicei. Dacă fumatul ar fi interzis la locul de muncă al fiecăruia, rata de consum ar scădea cu 8,75% - 10,1%, pe când rata abandonului ar crește până la 74%”, se arată în studiul companiei Philip Morris.
Un alt pachet de documente de la Institutul american al Tutunului confirmă principala preocupare a companiei producătoare de țigări, potrivit căreia legile privind spațiile libere de tutun vor reduce numărul fumătorilor, dar și veniturile producătorilor.
Cercetătorii de la același Institut au realizat o analiză similară a situației și în anii 1980. Ei au încercat să identifice atunci impactul pe care le au restricțiile la fumat. Astfel, au constatat că cei care le respectă au recunoscut că au fumat zilnic cu un sfert mai puține țigări. Deși ar părea o reducere nesemnificativă, cifrele sunt optimiste având în vedere că e vorba de restricții mai puțin severe. Potrivit experților, în acest ritm, numărul de țigări fumate, anual, s-ar reduce cu 7 miliarde sau cu 350 de milioane de pachete cu țigări. Asemenea restricții pentru fumat taie, anual, din veniturile industriei tutunului aproximativ 233 de milioane de dolari.
Articole relaționate:
Schimbarea la față a Turciei după adoptarea legii anti-tutun: cu 15% mai puțini fumători