Autor: Irina Miron

Doctorii moldoveni scriu indescifrabil, fac prea multe corectări în fișele medicale ale pacienților și descriu incomplet starea de sănătate a acestora. Este concluzia la care au ajuns experții din Moldova, după ce au analizat aproape 400 de fișe medicale ale bolnavilor internați în secții cu profil chirurgical din mai multe spitale din țara noastră. Situația îi pune în dificultate pe medicii legiști care se pomenesc deseori în imposibilitatea de a se pronunța în baza unor fișe medicale completate necorespunzător.

Deși fișa medicală a bolnavului reprezintă un document cu semnificație juridică, care servește de regulă drept sursă de informații pentru expertizele medico-legale, aproape 100% dintre acestea conțin informații eronate sau imprecizii. În studiul „Analiza medico-legală a deficiențelor admise în asistența medicală de profil chirurgical”, singurul de acest gen realizat vreodată în Moldova, șeful Catedrei de Medicină Legală a USMF „N. Testemițanu”, Andrei Pădure a analizat aproape 400 de fișe medicale. Autorul a ajuns la concluzia că absolut toate fișele conțineau neajunsuri, în mare parte grave, cu impact negativ. În peste 37% din fișele medicale analizate, medicul legist a constatat că era imposibil să descifrezi „semnele” lăsate pe foaie de către medici. Totodată, aproape 33% din fișe conțineau numeroase corectări, iar în 75% din fișe problema de sănătate examinată era descrisă insuficient sau chiar deloc. Mai grav e că în 35% din cazuri, din fișele medicale lipsea cu desăvârșire diagnosticul postoperatoriu, iar în aproape 20% din fișe descrierea examinării clinice a pacientului era înlocuită prin expresia „în normă”.

Medicul legist spune că astfel de situații implică un dublu impact negativ - asupra pacientului și asupra medicului care a completat necorespunzător fișa medicală. „În astfel de cazuri, medicii legiști sunt cu mâinile legate deoarece nu se pot pronunța în baza informațiilor din astfel de fișe”, explică Andrei Pădure. „O fișă medicală completată corect, protejează medicul în activitatea sa. În cazul în care se admit asemenea abateri medicul nu are cum să demonstreze o calitate adecvată a actului medical”, a adăugat șeful Catedrei de Medicină Legală a USMF „N. Testemițanu”.

Datele colectate de autorul studiului vizează fișele medicale ale bolnavilor cu diverse traumatisme, internați  în secții de profil chirurgical ale unor spitale republicane, municipale și raionale din Moldova în anii 2003 - 2008.

 

Articole relaționate:

Majoritatea litigiilor de malpraxis în medicina de familie, determinate de diagnosticul greșit 

Cele mai comune exemple de malpraxis

10 sfaturi pentru prevenirea greșelilor medicale