Autor: Irina Miron

Femeile din municipiul Chișinău și-au putut face astăzi gratuit screening pentru testarea cancerului la sân. Autoritățile municipale au lansat în sectorul Ciocana al Capitalei un serviciu digital mobil de mamografie. Acțiunea are loc în contextul organizării  de către Direcția Municipală de Sănătatea  „Lunii de luptă împotriva cancerului mamar”.

 „Este momentul să ne gândim serios la cumplita boală și să întreprindem tot ce ne stă în puteri pentru a preveni apariția acesteia și pentru a diminua riscurile”, a menționat șeful Direcției Municipale Sănătate, Mihai Moldovanu.

Reprezentanții Direcției Municipale de Sănătate spun că vor continua acțiunea. „Cu siguranța acțiunea nu se va încheia aici. Doar că nu știm, deocamdată, când și unde vor mai avea loc asemenea acțiuni. Totul va fi în funcție de solicitările femeilor”, a menționat Mariana Buruiană,  consultant la Direcția Municipală de Sănătate. De aasemenea, autoritățile și-ar dori ca procedura să devină accesibilă pentru toate femeile din Chișinău. Asta le-ar putea costa însă cel puțin 20 de milioane de lei.

Mamografia digitală este cea mai eficientă metodă de detectare a cancerului la sân în stadiu incipient. Procedura este indicată femeilor trecute de 40 de ani, chiar dacă acestea nu prezintă simptome mamare și se efectuează o dată la unu sau doi ani. În cazul femeilor sub 40 de ani, mamografia se recomandă celor cu risc crescut sau cu suspiciuni de cancer la sân. Astăzi, în sectorul Ciocana al Capitalei și-au făcut screening peste 30 de femei.

 

Articole relaționate:

Un an de cancer la sân, ilustrat într-un singur minut

Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova 

Aproape 500 de moldovence au murit, anul trecut, de cancer la sân, iar alte 700 au aflat că suferă de această maladie. Și numărul de decese și de îmbolnăvire sunt în creștere