Redactor: Irina Miron

Restricțiile la fumat reduc expunerea la toxinele din tutun, simptomele respiratorii ale angajaților expuși la fumul de țigară și îi determină pe dependenții de țigări să fumeze mai puțin. Așa arata mai multe cercetări privind impactul legislației antitutun, realizate în ultimii 10 ani. De asemenea, experții spun că astfel de măsuri îi determină pe fumători să renunțe la viciu și să nu îl mai reia. Interdicțiile privind fumatul în localurile de agrement au fost urmate, conform studiilor, de reducerea numărului de pacienți internați la spital din cauza bolilor provocate de fumat, scrie tobaccoinaustralia.org.

Studiile efectuate în diferite regiuni ale lumii mai arată că, după aplicarea interdicțiilor privind fumatul, nivelul de cotinină (metabolit al nicotinei) s-a redus la angajații nefumători din pub-uri și cluburi.  Angajații din sectorul hotelier au fost, de asemenea, mai puțin expuși fumului de țigară, în comparație cu restul populației. 

Un alt studiu în cadrul căruia au fost intervievate persoane care muncesc în baruri arată că după adoptarea în Scoția a legii ce interzice fumatul la locul lor de muncă, aceștia au prezentat mai puține simptome respiratorii la doar un an de la implementare. Îmbunătățirile au fost sesizate atât în cazul angajaților fumători, cât și printre nefumători.

Astfel, după un an de la intrarea în vigoare a legii, rata bolilor respiratorii printre angajații din baruri s-a diminuat de la 69% la 57%, iar cea a simptomelor senzoriale, de la 75% la 64%.

De asemenea, o cercetare în care au fost analizate efectele  legii antitutun în Spania arată că 5% dintre muncitorii în sectorul hotelier au renunțat la fumat, iar  cei care totuși nu s-au putut lăsa de acest viciu, fumează cu 9% mai puține țigări. 

 

Articole relaționate:

O știu și reprezentanții industriei tutunului. Legile care interzic fumatul îi determină pe oameni să renunțe la acest viciu

Aer mai curat cu aproape 100% în restaurantele și cafenelele din Cipru, după aplicarea Legii antitutun

Legea antitutun, între ce avem și ce am putea obține după adoptarea ei