Autor: Irina Miron

Fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Sunt statisticile îngrijorătoare ale Biroului Național de Statistică. Datele mai arată că fiecare al optulea tânăr de 15 ani fumează zilnic. Alte 3%  dintre tinerii de această vârstă gustă ocazional din plăcerea amăgitoare, iar cei de la sate încep să fumeze mai devreme decât tinerii din orașe. Medicii atenționează că viciul este un generator sigur de boli grave, inclusiv de bronșite cronice.

Conform acelorași statistici, fiecare al cincilea moldovean a trăit pentru prima dată această experiența la vârsta de 20 – 24 de ani. Totodată, ponderea celor care încep să fumeze de la o vârstă fragedă este mai mare în mediul rural decât în cel urban. La sate au fumat pentru prima dată până la vârsta de 25 de ani, 89% dintre locuitori, în timp ce la oraș, s-au grăbit să încerce senzația primului fum de țigară până la aceeași vârstă, puțin peste 75% dintre moldoveni. Statisticile îi pun în gardă pe medici potrivit cărora fumătorii tineri activi sunt mult mai sensibili în fața diferitor boli.

„Acești tineri pot face în primul rând bronșite cronice, care sunt mai grave chiar și decât tuberculoza. Efectul este unul de-a dreptul negativ de vreme ce nicotina se depune pe căile respiratorii și astfel încetinește mișcările cililor de pe căile respiratorii”, explică Maria Cetulean, directorul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie.

Medicul mai spune că pericolul este cu atât mai mare, cu cât fumul de țigară slăbește imunitatea celui care fumează. „Nicotina influențează negativ și permeabilitatea vaselor sangvine și acționează asupra terminațiilor nervoase. Evident că toate astea nu se simt imediat, dar apar cu siguranță”, menționează Cetulean.

Cu toate că de la țigară până la tuberculoză este cale lungă, directorul Spitalului Municipal de Ftiziopneumologie precizează că există adolescenți internați la spital cu diverse forme de tuberculoză care fumează de ani buni. „Nu pot da cifre, însă printre acestea sunt chiar și fete, și tineri care fumează de la 10 – 11 ani, iar asta e regretabil”, punctează Maria Cetulean.

Totuși, deși există astfel de cazuri, sunt totuși mai puține, susține doctorul.

Datele oficiale confirmă că femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbații. Doar 0,9% dintre femeile care au căzut pradă acestui viciu au devenit fumătoare la 15 ani, iar 44% între 15 – 19 ani.

 

Articole relaționate:

Legea antitutun, între ce avem și ce am putea obține după adoptarea ei

Spectacole de teatru care ucid lent. Industria de tutun promovează cultura în Moldova, pe când statul se plânge că nu are bani pentru a face asta 

Efectele legislației antitutun asupra angajaților din industria hotelieră și cea de agrement