Autor: Irina Miron

Fiecare al cincilea doctor moldovean este sigur că nu va răspunde în fața legii, chiar dacă s-ar face vinovat de producerea unei greșeli medicale, ce i-ar provoca prejudicii pacientului. Așa arată datele studiului privind analiza riscurilor de malpraxis în Republica Moldova.

Potrivit cercetării, doar unu din 10 doctori știe că în cazul unei greșeli poate fi tras la răspundere juridică. Dar nici acesta nu cunoaște în ce constă această pedeapsă. Totodată, fiecare al treilea doctor din Moldova consideră că dacă ar comite o greșeală medicală, va purta doar o responsabilitate morală, pe care o consideră doar o obligație față de sine. Medicii respondenți cred că în asemenea cazuri nu mai e nevoie de nicio sancțiune și, prin urmare, prejudiciul adus pacientului nu poate fi reparat.

„Norma de drept stabilește că medicul va purta răspundere civilă pentru malpraxisul medical”, explică expertul în sănătate, Andrei Mecineanu. O știu, însă, doar 15% dintre medici. Cei mai mulți doctori, aproape 40%, sunt de părere că în caz de malpraxis vor fi pasibili numai de răspundere disciplinară. „Răspunderea disciplinară poate avea loc doar în contextul relației angajat-angajator, în baza reglementărilor Codului Muncii. De vreme ce malpraxisul medical se produce în cadrul relației medic-pacient, doctorul care se face vinovat de malpraxis, nu poate fi tras la răspundere disciplinară”, mai spune Andrei Mecineanu.

Mai mult, medicii nu doar că sunt convinși că sunt imuni în fața legii și că nimeni nu îi poate trage la răspundere pentru greșelile comise, ci nici nu știu cum este definită eroarea medicală în legislația națională. Fiecare al cincilea doctor nu cunoaște acest lucru. În opinia expertului, aproape 30% dintre medici cred că o greșeală medicală înseamnă o greșeală în tactica de tratament, alți 25% - că este vorba de o greșeală de diagnostic, 18% - că erorile reprezintă acțiuni generatoare de daune, iar pentru 12% dintre doctori greșelile medicale sunt asociate cu ignoranța.

 

Articole relaționate:

Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită

L-au diagnosticat cu o simplă luxație, deși avea călcâiul rupt. Un bărbat din Anenii Noi a ajuns la spital cu piciorul învinețit, după ce doctorii din raion l-ar fi diagnosticat greșit 

Doctorii cu experiență comit greșeli medicale la fel de des ca și cei tineri