Redactor: Irina Miron
Atunci când alegi medicul chirurg la care să mergi e bine să iei în calcul vârsta acestuia, atenționează experții, care au studiat peste 3.500 de intervenții la glanda tiroidă, efectuate de 28 de chirurgi din cinci spitale din Franța. Aceștia au constatat că pacienții, care au fost operați de chirurgi cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, s-au confruntat cu mai puține probleme de sănătate, rezultate în urma intervențiilor chirurgicale, scrie Discovery News.
Printre complicațiile apărute mai frecvent la pacienți se numără paralizia nervului laringian și hipoparatiroidismul. Acestea au survenit la aproximativ 2% - 3% din persoanele care au suferit intervenții chirurgicale. Totuși, riscul apariției complicațiilor devine mai înalt în cazul medicilor care fie că nu au mai făcut operații de multă vreme, fie că au realizat puține intervenții.
Statistica a arătat că doctorii, cu o practică de cel puțin 20 de ani, s-au făcut vinovați de 27 din 49 de cazuri de paralizie nervoasă și de 39 din 78 de cazuri de hipoparatiroidism. Mai multe erori au comis medicii care activau în domeniu de patru ani și mai puțin. Astfel, potrivit experților, cea mai potrivită variantă pentru pacient o constituie medicii cu un stagiu de 5–20 de ani. Deocamdată, experții nu au identificat un motiv clar al situației, dar sunt de părere că de vreme ce un medic chirug face același lucru de ani de zile, probabil că oboseala își spune cuvântul.
Articole relaționate:
Majoritatea litigiilor de malpraxis în medicina de familie, determinate de diagnosticul greșit