Autor: Sorina Bujarov
Mai mult de jumătate dintre expertizele medico-legale efectuate în Republica Moldova între anii 2006-2010 au identificat erori medicale. Așa arată rezultatele unui studiu privind analiza riscurilor de malpraxis medical în țara noastră. Aceasta ar însemna că anume personalul medical se face vinovat de rezultatul negativ al acțiunilor medicale. Astfel, din totalul cazurilor în care au fost depistate erori medicale, aproape 85 la sută au fost comise din vina cadrelor medicale.
Rezultatele studiului arată că marea majoritate a erorilor medicale au fost greșeli de tactică terapeutică, cu un procentaj de 64 la sută. Asta înseamnă că doctorii au ales greșit metoda de tratament.
Analiza acestor greșeli demonstrează că în fiecare al doilea caz a fost identificată o conduită terapeutică incorectă a pacientului, iar în fiecare al cincilea caz pacientul nu a fost spitalizat, în pofida faptului că existau indicații pentru aceasta. Greșelile de tactică terapeutică au fost generate și de întârzierea tratamentului, nerealizarea acestuia sau tratamentul incomplet.
Urmate de erorile de tratament, studiul mai arată că aproape 53 la sută din totalul greșelilor medicale au fost cele de diagnostic. Rezultatele cercetării arată că în fiecare al doilea caz a fost stabilit un diagnostic incorect, iar în fiecare al treilea caz – pacienții nu au fost examinați sau li s-a făcut un examen clinic și paraclinic incomplet. Cu un procentaj mai mic, stabilirea întârziată a diagnosticului se numără și ea printre greșelile de diagnostic.
Pe lângă greșelile de diagnostic și tratament se numără și cele de procedură medicală. Acestea se referă la 11% din cazuri, iar greșelile de supraveghere a pacientului - în aproape 9 la sută din cazuri.
Directorul Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvșinov spune că aceste greșeli apar, în mare parte, din cauza lipsei de experiență a cadrelor medicale.
„Se întâmplă ca o maladie oarecare să evolueze diferit decât scrie cartea, din această cauză, medicul poate să greșească atunci când pune diagnosticul. Ei vor să intervină rapid, de aceea există și cazuri când se interpretează incorect situația la momentul dat. Sigur că sunt și situații când nu se efectuează complet examenele necesare, astfel medicul prescrie un tratament exagerat sau incomplet”, a declarat pentru Sănătate Info Ion Cuvșinov.
Erorile medicale imputabile lucrătorilor medicali, definite greșeli, pot fi generate, potrivit experților, prin comisiune - întreprinderea unor acțiuni care nu sunt necesare și prin omisiune -omiterea unor acțiuni necesare pentru tratament.
Articole relaționate:
Doctorii cu experiență comit greșeli medicale la fel de des ca și cei tineri