Autor: Irina Miron

Mai mulți tineri împreună cu experți în sănătate și reprezentanți ai Consiliului Național pentru Participare solicită Guvernului să reexamineze legislația privind comercializarea alcoolului și tutunului după ora zece noaptea, inclusiv minorilor. Ei își doresc ca prin această măsură să protejeze adolescenții de efectele consumului de alcool și tutun. Pentru aceasta ei au întocmit o scrisoare adresată Premierului Iurie Leancă, precum și întregului Cabinet de miniștri.

Îngrijorați că agenții economici vând fără probleme, la orice oră, țigări și băuturi alcoolice adolescenților, reprezentanții Consiliului Național pentru Participare, experții în sănătate și un grup de voluntari cer autorităților să intervină urgent și cu măsuri eficiente.

„Deși avem o legislație care interzice comercializarea produselor de tutungerie și băuturilor alcoolice minorilor, această prevedere a legislației se reduce la zero. Legislația actuală abordează în mod fragmentar protejarea sănătății de consumul de tutun și de alcool”, a explicat expertul în Sănătate Ghenadie Țurcanu.

Ca să demonstreze cu câtă ușurință poate cumpăra un minor o sticlă cu vodkă, o bere sau un pachet de țigări, mai mulți tineri-voluntari de la Asociația „Tinerii pentru dreptul la viață” au făcut un test. Ei au mers la diferite ore, în mai multe magazine din Capitală ca să cumpere țigări și alcool. După scurte negocieri cu vânzătorii, adolescenții aveau produsele în sacoșe. „Deși și-au dat bine seama că sunt minor, puțini vânzători s-au arătat îngrijorați de sănătatea mea. A fost foarte ușor să cumpăr produsele considerate interzise, sunt extrem de accesibile, poți cumpăra de oriunde o sticlă de bere sau de vin”, a menționat Cristian, unul dintre voluntari.

„Pe mine nu m-a întrebat nimeni ce vârstă am atunci când am mers la magazin să cumpăr țigări și băuturi alcoolice. S-au luat după ideea că par adult. E interesant că după ce în luna august au murit opt tineri din cauza consumului de alcool, cele mai vizibile acțiuni ale autorităților, care au precedat evenimentul tragic, au fost Festivalul Vinului și Ziua Indepedenței organizate cu susținerea companiilor producătoare de vin și bere”, a spus un alt voluntar, pe nume Dan.

După ce s-au convins că pentru a cumpăra o sticlă cu tărie nu e nevoie să ai în buzunar și un document de identitate, tinerii voluntari și membrii Consiliului Național pentru Participare speră să obțină din partea statului o protecție garantată față de consumul de alcool și de tutun.

„Ei trebuie să ne protejeze de reclame, să ia măsuri reale ca prețul la alcool și la tutun să nu fie echivalent cu suma de bani pe care noi o plătim pentru o chiflă și un pahar cu ceai, să restricționeze reclamele și fumatul în locurile publice”, a adăugat Marina, de asemenea voluntară.

Experții spun că prin acțiunile lor vânzătorii și agenții economici încalcă prevederile mai multor legi. Este vorba de Legea numărul 278 cu privire la tutun și articole din tutun, care interzice comercializarea produselor de tutungerie minorilor. De asemenea, nu se respectă prevederile Legii 1100 din anul 2000, cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a produselor alcoolice, prin care se interzice comercializarea alcoolului minorilor și adulților după ora 22.00.

„Publicitatea, stimularea vânzărilor și sponsorizarea tutunului și băuturilor alcoolice favorizează consumul în rândul tinerilor. Când vânzătorul îi spune copilului: pune mai repede sticla în buzunar ca să nu am probleme, este grav”, este de părere Antonița Fonari, vicepreședintele Consiliului Național de Participare.

„Campaniile de informare sunt insuficiente, mai trebuie de lucrat și asupra altor detalii cum ar fi interzicerea acestor reclame agresive care vizează fumatul și alcoolul. În plus, interdicțiile parțiale au un impact redus asupra consumului de alcool și tutun, iar uneori nu au niciun efect”, a mai spus Ghenadie Țurcanu.

Potrivit șefului direcției securitate publică de la Inspectoratul General de Poliție, Marin Maxian, de la începutul acestui an 1 mie 680 de agenți economici au fost amendați, pentru că au vândut alcool și țigări minorilor. De asemenea, au fost deschise peste 4 mii de dosare penale pentru conducere în stare de ebrietate.

 

 

Articole relaționate:

Experiența primului fum de țigară. Fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la 19 ani 

Țigări „Sânge” pe piața din Moldova. Au primit undă verde chiar de la autoritățile care ar fi trebuit să le interzică și care susțin că promovează noua Lege antitutun 

Bătălie încinsă pentru afacerea cu tutunul. Un document ce prevede modificări la mai multe legi a fost respins