Redactor: Irina Miron
Copiii născuți chiar și după 38 de săptămâni de sarcină ar trebui considerați născuți prematur, sunt de părere mai mulți experți americani. În prezent, se consideră că un bebeluș s-a născut la termen, dacă acesta vine pe lume între cea de-a 37-a și cea de-a 42-a săptămână de sarcină, iar medicii stabilesc diagnosticul „născut prematur”, mai devreme de săptămâna 37.
Specialiștii americani sunt de părere că durata ideală a sarcinii ar fi cu două săptămâni mai lungă, scrie dailymail.co.uk. Studiile arată că micuții născuți după 37 de săptămâni de sarcină sunt expuși unui risc mai mare de a avea probleme cu respirația. Într-un nou studiu, specialiștii de la Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie reevaluează termenul unei sarcini sănătoase. Ei spun că o sarcină normală trebuie să dureze între 39-40 de săptămâni și șase zile. Medicii dau asigurări că fiecare săptămână de sarcină contează. Aceștia mai cred că femeile însărcinate nu ar trebui să nască prin cezariană înainte de săptămâna a 39-a de sarcină, decât dacă apar anumite probleme de sănătate.
Reprezentanții Fundației „The March of Dimes”, o organizație care promovează sănătatea mamei și copilului, consideră binevenită schimbarea și sunt de părere că astfel se exclude orice confuzie privind durata unei sarcini normale, lipsite de complicații.
Potrivit unor date care aparțin Centrului Medical Universitar din Columbia și New York Presbiterian Hospital, copii născuți după 37 sau 38 de săptămâni de sarcină, au rezultate mai slabe la învățătură.
În cadrul studiului, realizat în anul 2012, au fost analizate certificatele de naștere și rezultatele unor teste de inteligență, făcute în baza a 128 de mii de copii născuți la New York la sfârșitul anilor 80 și sfârșitul anilor 90. Toți copiii au venit pe lume după săptămâna 37 de gestație sau săptămâna 41. În comparație cu micuții născuți după săptămâna 41 de sarcină, cei care au văzut lumina zilei după 37 de săptămâni, s-au dovedit cu 33% mai expuși riscului de a avea probleme la citit și cu 19% mai predispuși să întâmpine probleme la matematică. Totodată, copii născuți după 38 de săptămâni de sarcină, aveau rezultate doar puțin mai bune decât cei născuți după un termen mai lung cu o săptămână.
Potrivit unui studiu britanic mai vechi, copiii născuți prematur sunt de două ori mai expuși pericolului de a suferi de depresie.
Articole relaționate:
20% dintre gravidele din Moldova nu se prezintă la doctor în primul trimestru de sarcină