Redactor: Irina Miron

Medicii și cercetătorii australieni au reușit în premieră să ajute o femeie să rămână însărcinată după ce cu 7 ani în urmă i-au fost înlăturate ovarele în timpul unui tratament pentru cancer. Pentru a obține această performanță, aceștia au altoit țesuturile înghețate de pe peretele abdominal. Oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Științifice din Melbourne și Spitalul Royal Women’s, au oferit astfel o speranță în plus și altor supraviețuitoare de cancer ajunse la menopauză după tratament.

Înainte să îi fie înlăturat cel de-al doilea ovar, femeia de 24 de ani, pe nume Vali, a cărei identitate completă nu a fost dezvăluită, le-a cerut doctorilor să păstreze o parte din țesutul ovarian, în cazul în care într-o zi, ar putea să i-l pună la loc, scrie theguardian.com.

Tânăra a declarat pentru presa din Australia că a fost șocată să afle la o vârstă atât de fragedă că s-ar putea să nu poată avea copii vreodată. „Nici nu am știut că am o astfel de problemă de sănătate până când am împlinit 24 de ani și a trebuit să iau decizii importante legate de sănătatea mea. Am avut noroc de medici buni”, a mărturisit femeia.

Pentru a urma tratamentul, Vali și partenerul ei de viață s-au mutat în Melbourne. Medicii au obținut prima grefă în 2010, iar pe cea de-a doua, doi ani mai târziu.

„Țesutul a fost pus la loc în peretele frontal al abdomenului, asta însemnând că acesta se află sub piele și mușchi, nu în abdomen. Am vrut să vedem dacă asta o să o ajute să rămână însărcinată, i-am administrat și hormoni”, a explicat Kate Stern, specialist în probleme de fertilitate la Institutul de Cercetări Științifice din Melbourne.

În urma acestui proces, cercetătorii au obținut două ouă care au fost fertilizate și puse în uterul femeii. Rezultatul a fost unul uimitor întrucât Vali este acum însărcinată cu gemeni.

Medicii recunosc faptul că au avut îndoieli că experimentul poate fi un succes. „În toată lumea, s-au născut pe această cale 29 de copii, rezultatul depinde de țesutul ovarian. Până să se nască acești copii, a fost nevoie de numeroase încercări”, a spus în concluzie Stern.

 

Articole relaționate:

Avertisment pentru gravide: fierul administrat intravenos poate afecta fătul și duce la deces 

Aproape jumătate din femeile gravide din Moldova suferă de anemie

20% dintre gravidele din Moldova nu se prezintă la doctor în primul trimestru de sarcină