Redactor: Irina Miron

Tinerii din New-York, care nu au împlinit vârsta de 21 de ani, nu vor avea voie să cumpere țigări. Autoritățile orașului american au votat ieri pentru ridicarea vârstei legale, de la 18 la 21 de ani. Inițiativa reprezintă o premieră pentru un oraș american atât de mare și vizează inclusiv țigările electronice. Măsura a fost votată de Consiliul Municipal cu 35 de voturi pentru și 10 împotrivă, scrie AFP.

„Mulți fumători încep să adopte acest obicei mortal înainte de 21 de ani. Prin întârzierea vârstei la care copiii noștri și tinerii adulți au acces la tutun, diminuăm probabilitatea ca ei să înceapă să fumeze într-o zi”, este de părere, președintele Consiliului Municipal, Christine Quinn.

După votul consilierilor, documentul trebuie semnat și de primar.

Orașul New York are deja legi deosebit de stricte în privința tutunului. Fumatul în baruri, restaurante, parcuri, piețe sau pe plaje este strict interzis. Tot la New York sunt stabilite cele mai mari taxe din SUA pentru țigări.

Efectele nu au întârziat să apară până în prezent. În doar 10 ani, numărul fumătorilor a scăzut de la 21,5% în 2002, la 14,8% în 2011. Totuși, potrivit reprezentanților primăriei, cifrele care vizează fumatul în rândul tinerilor nu s-au schimbat din 2007, 8,5% dintre ei fiind fumători activi.

Autoritățile își doresc ca ridicarea vârstei legale pentru cumpărarea țigărilor să reducă cu 55% fumatul în rândul persoanelor care au între 18 și 20 de ani. 

 

Articole relaționate:

Numărul copiilor cu astm bronșic, spitalizați în Marea Britanie, a scăzut cu aproape 9%, după aplicarea Legii antitutun 

Centrul Național de Sănătate Publică va avea pârghii de sancționare a agenților care încalcă Legea antitutun

Efectele legislației antitutun: mai puține cazuri de sindrom coronarian acut în Argentina