Autor: Sorina Bujarov
14 angajați au fost depistați, anul trecut, cu diverse maladii profesionale. Cei mai mulți sunt din sectorul agrar, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică.
Astfel, doi mecanizatori din raionul Ceadâr-Lunga și unul din Căușeni s-au ales cu osteocondroză. Specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică spun că boala s-a dezvoltat din cauză că aceștia au fost expuși timp de peste două decenii la vibrații și zgomot, nivelul cărora depăşea de aproape 2 ori limita maximă admisă. La Sângerei, în 2012, specialiștii au depistat un agronom, care din cauza expunerii la pesticide s-a ales cu intoxicație cronică și în consecință nu mai poate munci. Bărbatul a fost specialist în protecția plantelor în raion și a fost în contact cu chimicalele timp de 20 de ani. Specialiștii în sănătate publică spun că acesta nu a respectat normele de protecție și securitate a muncii.
Tot în sectorul agroalimentar un angajat, care a muncit timp de 40 de ani la o fabrică de drojdii, a făcut pneumoconioză (Stare patologică cronică, de obicei profesională, ce constă într-o afecțiune pulmonară, provocată de inspirarea îndelungată a unui praf nociv), iar altul a dezvoltat surdiditate neurosenzorială, fiindcă a fost nevoit să suporte zgomotul unei combine frigorifice timp de 30 de ani.
Cazuri de boală profesională s-au înregistrat și în domeniul educației. O profesoară s-a ales cu laringită cronică, după 30 de ani de activitate în sistem. Învățătoarea și-a expus prea mult coardele vocale și nu a respectat regimul de muncă și cel de odihnă.
În industria ușoară, boala profesională a făcut două victime. Astfel, la Bălți au fost înregistrate două cazuri de intoxicaţie cu substanţe chimice. Boala s-a dezvoltat din cauza că nu au fost respectate normele de securitate.
Și angajații din medicină sunt afectați de boli profesionale. Anul trecut, două cadre medicale s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Un alt medic a dezvoltat mielomă multiplă (un tip de cancer) din cauza supunerii îndelungate la radiația ionizată. Tot la locul de muncă, o asistentă din Sângerei s-a îmbolnăvit de Hepatita C.
Potrivit CNSP, în 48 la sută dintre cazurile de boală profesională, înregistrate în perioada anilor 2008-2012, de vină au fost utilajele vechi. De asemenea, nu a fost respectat regimul antiepidemic, tehnica securităţii şi igienei muncii (31,5%). În 12 la sută din cazuri angajații nu au folosit echipamentele de protecţie.
Articole relaționate: