Redactor: Irina Miron

Poliomelita, boala care a paralizat în octombrie cel puțin 13 copii sirieni, este provocată de un virus din Pakistan, susțin reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, care atenționează că boala se răspândește în întreg Orientul Mijlociu.

Un șir de analize de laborator au demonstrat că tulpina virusului depistat la copiii din regiunea Deir Al-Zor este similară cu cea înregistrată în Pakistan, Egipt, Israel și Palestina anul trecut, scrie foxnews.com.

Cele 13 cazuri de poliomelită sunt primele înregistrate din anul 1999 până în prezent.

În Pakistan, Afghsnistan și Nigeria, maladia a căpătat deja un caracter permanent în pofida desfășurării timp de 25 de ani a unei campanii destinate să o învingă, boala care poate duce la paralizia unui copil în doar câteva ore.

Grupările islamiste din Orientul Mijlociu consideră că virusul ar fi ajuns în Siria în urma confruntărilor armate. Deși acesta își are originea în Pakistan, experții nu știu deocamdată cum a ajuns virusul în Siria.

De regulă, poliomelita afectează mai mult copii sub cinci ani, însă cei din Siria au mai puțin de doi ani.

În următoarele șase luni, urmează să fie vaccinați împotriva poliomelitei peste 20 de milioane de copii din Orientul Mijlociu. 1,6 milioane din copiii care vor fi imunizați sunt sirieni.

 

Citește la aceeași temă:

Milioane de copii sirieni vor fi vaccinați împotriva poliomelitei 

Poliomelita amenință Europa