Redactor: Marina Botnariuc

Utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive poate spori de două ori riscul apariției glaucomului, una dintre principalele cauze ale pierderii vederii le nivel mondial. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii americani și chinezi, relatează huffingtonpost.com.

Savanții de la Universitatea din California, în comun cu cei de la Școala de Medicină din cadrul Universității Duke și cei de la Universitatea Nanchang au stabilit că utilizarea contraceptivelor orale timp de trei ani și mai mult este asociată cu un risc sporit de apariție a glaucomului.

Cercetătorii au precizat, însă, că studiul a demonstrat doar o relație dintre cele două și nu dovedește că pilulele ar cauza disfuncții de vedere.

Doctorul Shazia Mehmood Siddique a scris că „pentru adolescente și tinere, contracepția este importantă pentru prevenirea unei sarcini nedorite. De aceea femeile care consumă contraceptive nu trebuie să oprească utilizarea lor, bazându-se pe acest studiu, cel puțin nu înainte să consulte medicul lor”.

Descoperirile au fost prezentate la reuniunea anuală a Academiei Americane a Oftalmologiei.

Studiul este bazat pe examinarea datelor a 3.400 de femei cu vârstele de 40 și mai mulți ani care au participat la program în perioada anilor 2005-2008.

Cercetările au descoperit că riscul de a dezvolta glaucoma a fost de 2,05 ori mai mare printre femeile care au utilizat pilule contraceptive timp de trei și mai mulți ani.

 

Articole relaționate: 

Sănătatea sexuală - Alegerea metodei potrivite de contracepție 

Cele mai întâlnite mituri despre contracepție

Prezervativele pot îmbunătăți sănătatea vaginului. Studiile au demonstrat că ele majorează cantitatea de bacterii prietenoase și previn infecțiile minore