Autor: Sorina Bujarov

Șapte din zece chirurgi din Moldova, mai exact 71,51%, consideră că pacienții depun plângere în diferite instanțe datorită influenței negative a informațiilor furnizate de mass-media despre sistemul de sănătate. Așa arată datele unui studiu privind analiza medico-legală a deficiențelor admise în asistența medicală de profil chirurgical.

Avocatul Vitalie Nagacevchi, care se ocupă și de dosare de malpraxis, consideră însă că influența mass-mediei nicidecum nu poate fi calificată drept negativă.

„În ultima perioadă, jurnaliștii încep să abordeze problemele mai deschis. Pacienții încep să afle despre drepturile lor, în mare parte, din presă. Nu putem spune că mass-media influențează negativ pacienții, ba din contra, îi informează, iar asta nu e un lucru rău”, afirmă avocatul.

Directorul Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvșinov confirmă faptul că numărul plângerilor din partea pacienților este în creștere. Acesta a mai subliniat că sporește și numărul solicitărilor de expertize medico-legale.

Potrivit studiului privind analiza medico-legală a deficiențelor admise în asistența medicală de profil chirurgical, 70 la sută dintre chirurgi sunt de părere că numărul plângerilor venite de la pacienți este în creștere din cauza imperfecțiunilor sistemului de asigurări medicale, iar fiecare al doilea chirurg consideră că plângerile pacienților sunt generate de imperfecțiunile sistemului de sănătate, în general.

Aceeași opinie este menționată și de avocatul Vitalie Nagacevchi. Acesta mai spune că pacienții moldoveni, în mare parte sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor medicale, iar mai apoi de greșelile efectuate de către medici.

„Cei mai mulți moldoveni sunt nemulțumiți, în primul rând, de calitatea serviciilor medicale. Lumea deja a început să cunoască și alte sisteme de sănătate, ei văd că ceea ce e la noi nu este normal. Într-o măsură mai mică, sunt nemulțumiți de erorile comise de specialiștii noștri. Acestea sunt mai puține, de aceea și plângerile legate de malpraxis sunt mai puține”, a mai adăugat Vitalie Nagacevschi.

Pacienții solicită o asistență medicală din ce în ce mai bună, din această cauză crește și numărul plângerilor depuse de către pacienți. Această opinie este împărtășită de către 47,86 la sută dintre medicii chirurgi. Doar 13 la sută dintre medicii chirurgi consideră că sporirea numărului de plângeri din partea pacienților se datorează faptului că aceștia au devenit mai bine informați în ceea ce ține de jurisprudență.

Alte motive invocate de chirurgi sunt indiferența medicilor cauzată de salariile mizere, dotarea tehnico-materială insuficientă, strategii de dezvoltare incorecte a sistemului de sănătatea la nivel central, precum și sărăcia oamenilor.

 

Articole relaționate:

Medicii de la Maternitatea NR 1, implicați din nou într-un caz de malpraxis. Un copil a rămas fără auz, după ce ar fi primit antibiotice toxice în doze mari

Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită

Decesul, cea mai frecventă daună invocată medicilor moldoveni