Redactor: Irina Papuc
Un mediu rece, care duce la reprimarea imunității anti-tumorale, este considerat ca fiind favorabil pentru răspândirea cancerului, se arată într-un studiu efectuat pe animale, publicat în revista Academiei de Științe din Statele Unite ale Americii.
Când afară se răcește, corpul uman trece treptat în faza supraviețuirii, vasele sangvine se îngustează pentru a încălzi corpul, iar extremitățile încep să sufere. Metabolismul nostru începe să accelereze și noi începem să tremurăm. Când este foarte frig, atunci corpul nostru se focusează pentru menținerea funcțională a creierului, inimii și altor organe vitale, scrie portalul electronic Medical News Today.
Echipa de cercetători a mai descoperit că în acest timp celulele canceroase la șoareci cresc și se răspândesc. Ei spun că experimentele lor au fost făcute pe șoareci și au la bază cercetarea fenomenului cancerului, precum și a terapiei pentru această boală.
Astfel, în cele mai multe experimente, șoarecii tind să se adăpostească la temperaturi mai mari decât cele normale.
Echipa, condusă de Kathleen M. Kokolus a comparat progresul cancerului și a metastazelor la șoareci la temperatura de 22 grade Celsius și 30 grade Celsius. Ei au văzut că diverse tipuri de cancer, inclusiv cel de pancreas, colon, piele și piept s-au dezvoltat mult mai rapid și s-au răspândit mult mai devreme și repede la temperaturi mai joase.
Sistemul imunitar din corpul uman este susținut în mare măsură de celulele T – un tip de celule albe în sânge, numite limfocitele T, parte a sistemului, și care ajută corpul uman să lupte cu bolile, inclusiv cancerul.
Celulele canceroase încearcă să fie mai „inteligente” decât celulele T, atunci când sunt atacate. Bătălia durează până când una dintre ele - celula T sau cea canceroasă – devine învingătoare. Multe dintre terapii au anume această funcție – de a menține sistemul imunitar puternic.
Celulele T au mai mult efect atunci când e cald
Oamenii de știință de la Institutul Roswell Park Center din Buffalo, New York, subliniază că deși ambele grupe de șoarecei au avut același număr de celule T înainte de a fi dezvoltat cancerul, la animalele din mediul mai cald acestea erau mai active și se răspândeau mai repede pentru a distruge tumoarea. De asemenea, celulele T au secretat o cantitate mai mare de substanțe anti-cancer, în comparație cu cele ale șoarecilor din mediul rece.
Respectiv, corpul șoarecilor din mediul rece părea că acceptă mai ușor tumoarea, în loc să lupte cu aceasta.
Șoarecii cu cancer aleg cel mai călduros mediu
Dacă am oferi posibilitatea unui grup de șoareci să aleagă să se adăpostească în încăperi cu temperaturi diferite, de la 22 la 38 de grade Celsius, majoritatea dintre ei ar alege mediul „comfortabil” de 30 de grade. Același lucru l-ar face și oamenii. În timpul iernii noi avem posibilitate să reglăm temperatura atunci când aceasta coboară.
Șoarecii cu cancer, în schimb, preferă mediul cel mai fierbinte, de 38 de grade. Oamenii care au cancer cel mai probabil vor simți frig în timpul temperaturilor „normale”, în special după tratament.
Cercetătorii se întreabă, în același timp, dacă tratarea pacienților cu cancer în camere cu temperaturi înalte ar putea duce la rezultate mai bune.
Articole relaționate:
Au fost creat un medicament inedit ce blochează gena responsabilă de tumorile canceroase
Cancerul pancreatic în stare incipientă va putea fi depistat printr-o simplă analiză de sânge
A fost inventat un test nou pentru depistarea precoce a cancerului la sân