Redactor: Sorina Bujarov

Specialiștii avertizează în legăturăcu faptul că medicii scapă din vedere semnele distinctive ale cancerului pancreatic. Așa se face că Marea Britanie are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire de cancer din Europa. Statisticile arată că anual aici mor aproximativ 8.000 de oameni.

Potrivit cercetătorilor, aproape două treimi dintre pacienții cu cancer pancreatic au mărturisit că la prima lor vizită la medic, specialistul i-a spus să nu-și facă griji pentru că nu are probleme de sănătate, scrie mirror.co.uk. Același număr de pacienți au mărturisit că au fost nevoiți să meargă la medic de trei sau patru ori până să li s-a pus diagnosticul de cancer pancreatic. Totodată, doar 40 la sută dintre pacienți au fost direcționați pentru consultația medicului specialist. 

„Diagnosticarea precoce este critică la noi, mulți medicii nu cunosc semnele distinctive ale acestei boli”, a declarat Ali Stunt, șeful direcției de cercetare a cancerului pancreatic din Anglia.

Actrița Julie Hesmondhalgh, care a jucat și rolul unei femei care a fost diagnosticată cu cancer pancreatic, de asemenea, sprijină o campanie pentru perfecționarea serviciilor medicale. „Medicii au nevoie de o informare mai bună”, susține aceasta.

Potrivit statisticilor, din țările europene, doar Slovenia, Malta, Irlanda și Danemarca sunt poziționate mai jos decât Marea Britanie în ceea ce privește supraviețuirea cu acest tip de cancer. Ali Stunt, șeful direcției de cercetare a cancerului pancreatic din Anglia a declarat că acest fapt este rușinos pentru o țară ca Marea Britanie.

„Întârzierile în diagnosticarea cancerului pancreatic sunt inaccesibile, oameni mor din cauza aceasta”, afirmă responsabilul.

În ultimii 40 de ani, rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer pancreatic a crescut cu cinci ani  doar până la 3%. În Marea Britanie rata de supraviețuire de un an este de 15,8%, comparativ cu Belgia unde cifra este de 28,3%, iar media europeană este de 20,9%. Unii specialiști consideră că noul tratament cu Abraxane oferă o nouă speranță, dar acesta încă nu a fost aprobat. Cu toate acestea, șefa direcției de cercetare a cancerului pancreatic din Anglia susține că „avem nevoie de acest medicament”.

 

Articole relaționate:

Cancerul pancreatic în stare incipientă va putea fi depistat printr-o simplă analiză de sânge 

A fost creat un medicament inedit ce blochează gena responsabilă de tumorile canceroase 

Cancerul se răspândește mai rapid în mediul rece